Salariile castigate in instanta insumeaza 9 miliarde de lei

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 12:29
1827 citiri
Salariile castigate in instanta insumeaza 9 miliarde de lei

Presedintele Traian Basescu a criticat judecatorii ca dau hotarari privind acordarea unor drepturi salariale a caror aplicare de catre Guvern ar duce Romania in derapaj si s-a intrebat retoric daca justitia se considera responsabila aceasta situatie dificila.

Basescu si-a aratat din nou nemultumirea ca judecatorii obliga statul roman sa plateasca bani pe care nu-i are.

"La Ministerul de Finante, ultimele cifre erau noua miliarde obligatii de plata din hotararile judecatoresti. Noua miliarde de RON. Asta inseamna peste doua miliarde de euro. La ora asta! Sigur, vor mai veni, pentru ca veselia-i mare! Alte procese intarzie cate zece ani (...), dar astea merg snur! Am o intrebare pentru voi, aici, pentru toti, pentru ca sunteti responsabili si de mersul justitiei si de mersul statului. Cum se poate pune Justitia in situatii atat de delicate, avand in vedere ca nimeni nu are banii astia? O tara care se imprumuta ca sa isi achite costurile, de unde credeti ca scoate noua miliarde de lei maine, ca sa respecte hotararile judecatoresti? E o veselie totala! De unde scoate Guvernul noua miliarde ca sa-si arate respectul pentru hotararile Justitiei?", a intrebat presedintele.

El le-a sugerat ironic judecatorilor sa indice si sursa de finantare pentru platile pe care le stabilesc.

"Corect ar fi ca magistratii cand dau hotarari - nu ma refer la cele care vizeaza un om nedreptatit, ci la cele care vizeaza categorii sociale - spuneti-ne si sursa de finantare! Sigur, putem merge la punerea lor in executare; blocam toate institutiile statului de la Ministerul Justitiei pana la ultima primarie. Unde e ratiunea acestui mod de a proceda?", a adaugat el.

Basescu a sugerat ca justitia da asemenea hotarari fara a-si asuma si efectele acestora.

"Daca am pune in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar ajunge intr-o situatie extrem de dificila. Vreau sa stiti lucrul acesta: daca le-am pune astazi in aplicare, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila. Daca abordarea este , sa stiti ca degeaba facem coduri noi, degeaba legii micii reforme... Eu spun ca daca acum am aplica hotararile judecatoresti de plata a salariilor, Romania ar intra intr-un derapaj macroeconomic urias. Are vreo responsabilitate Justitia pentru asta? Este doar o intrebare la care nu astept raspuns, o intrebare retorica. Daca noi am aplica acum hotararile judecatoresti?", a continuat seful statului.

Traian Basescu a vorbit despre situatia in care se afla Guvernul nu numai din cauza faptului ca nu are bani pentru a acoperi salariile respective castigate in instanta, dar si pentru ca se trezeste in ipostaza de a nu respecta hotarari ale justitiei.

"Cum reactionam la asta? Este o preocupare a mea pentru ca nu trebuie sa cream precedentul nerespectarii hotararilor judecatoresti. Nu trebuie creat acest precedent pentru ca pe urma fiecare va spune . Deci trebuie sa gasim solutia ca hotararile judecatoresti sa fie puse in aplicare (...) Nu este o pledoarie a mea pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti. Dimpotriva! Ele trebuie respectate pentru ca altfel nu consolidam statul de drept. Problema este ce ne facem cand sunt imposibil de pus in aplicare sau cand sunt impotriva a ce poate tara?", a punctat seful statului.

"Nu va considerati o Putere care in mod necesar trebuie sa fie impotriva celorlalte doua Puteri, pentru ca nu foloseste statului si nu foloseste cetateanului", le-a transmis el la final judecatorilor.

#basescu, #judecatori , #Presedintele Romaniei