Sanatate: Basescu cere retragerea proiectului de reforma UPDATE

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:59
1511 citiri
Sanatate: Basescu cere retragerea proiectului de reforma UPDATE

Traian Basescu, presedintele Romaniei a cerut public prim ministrului sa retraga proiectul care viza reforma sanatatii, de pe site-ul ministerului sanatatii.

"Inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate", a declarat presedintele, dupa ce a enumerat deficientele pe care le are sistemul de sanatate si nevoia de introducere a sistemului privat in sanatatea romaneasca.

Basescu a prezentat si o serie de cifre privind cheltuielile de la bugetul de stat cu sanatatea:

"In 2005, cheltuielile Romaniei cu sanatatea, adica CNAS si ministerul Sanatatii, au fost de 10,9 miliarde de lei. In 2011, cheltuielile cu sanatatea ale CNAS plus ministerul Sanatatii au fost de 24,3 miliarde de lei. Nu compar valoarea leului in 2005 cu 2011. A fost erodat, afectat de inflatie, dar oricum nu avem o inflatie de 223% in acest interval care sa fi mentinut suma aceeasi ca in 2005", a spus presedintele.

Cresterea contributiilor bugetare a fost de 223%, potrivit sefului statului, "insa, daca in 2005, de la bugetul de stat contributia a fost de 1,9 mld lei, in 2011 contributia a fost de 6,3 mld de lei in afara colectarii veniturilor din taxe destinate sanatatii. Avem o crestere destul de accentuata a sustinerii financiare pe care bugetul de stat o acorda sistemului de sanatate, ceea ce ne obliga sa observam ca, fiind vorba de o suma in crestere an de an, se prefigureaza doua mari probleme de deficite ale bugetelor in bugetul de stat al Romaniei: deficitul de la pensii, si deficitul de la sistemul de sanatate".

Sistemul de sanatate inca este suportabil, considera Basescu, avand in vedere ca anul acesta a avut o contributie de la bugetul de stat de 6,3 mld de lei. "Este mult pentru Romania, dar este suportabil", a declarat acesta.

Introducerea sistemului privat in sistemul romanesc de sanatate e o necesitate

Daca la sistemul de pensii statul nu are ce face, decat sa se imprumute sau sa ia bani de la investitii si alte cheltuieli, in sistemul de sanatate are ce face, spune Basescu. "Avem solutii care pornesc de la ceea ce am vazut ca s-a intamplat in alte tari ale UE, implicarea sistemului privat", a ecplicat acesta.

"As incheia revenind asupra unor constatari: sistemul sanitar s-a adaptat rapid la o crestere a finantarii fara o crestere semnificativa a calitatii, de asemenea, pacientii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor medicale. Medicii sunt nemultumiti de conditiile de lucru si de venitulrile pe care le au. Administratia este nemultumita ca an de an trebuie sa creasca contributia din bugetul de stat in bugetele institutiilor din sanantate. Sistemul este lipsit de performanta - sunt exceptii pe care le salut- sistemul este lipsit de proceduri si este subfinantat. De asemeni sistemul este "beneficiarul" al unui monopol de stat la CNAS sistemul este politizat, sistemul este ineficient in administrarea fondurilor, sistemul este afectat de coruptie", a declarat Traian Basescu.

Intr-un final, acesta a tinut sa faca o serie de observatii, printre care faptul ca nimeni din sistem nu vrea schimbarea acesteia, nici spitalele, nici medicii de familie, nici o mare parte din public. Dupa aceste constatari, presedintele a cerut public prim ministrului retragerea proiectului care viza reforma de sanatate.

Ministerul Sanatatii a retras proiectul de lege

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publica proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania, la solicitarea primului-ministru Emil Boc, anunta Executivul.

Proiectul a fost lansat in dezbatere publica pe 28 decembrie 2011, cand a fost postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la capitolul Transparenta decizionala, vineri seara nemairegasindu-se pe pagina de internet a MS.

Proiectul de lege trebuia sa fie in dezbatere publica, pe site-ul MS, pana pe 28 ianuarie, in cursul zilei de vineri secretarul de stat Cristian Irimie anuntand ca termenul a fost prelungit cu cel putin 30 de zile.

#Traian Basescu legea sanatatii, #reforma lege sanatate, #retragere proiect reforma sanatate , #Presedintele Romaniei