Traian Basescu: Romania nu mai primeste niciun euro, platile au fost sistate

Marti, 24 Iulie 2012, ora 11:28
4331 citiri
Traian Basescu: Romania nu mai primeste niciun euro, platile au fost sistate

Romania nu mai primeste niciun euro de la Uniunea Europeana, platile au fost sistate, a declarat Traian Basescu in cadrul unei sesiuni live, organizata in redactia Ziare.com.

Presedintele suspendat a afirmat ca singura sansa ca Romania sa beneficieze de fondurile UE este ca actuala criza politica sa ia sfarsit si problemele administrative sa fie rezolvate.

Business24 a facut o selectie a raspunsurilor lui Traian Basescu, care au avut legatura cu subiecte economice.

- Mai sunt sanse sa primim bani europeni, dar mai intai sa ne rezolvam problemele politice si administrative.

- Nu cred in guvernele de tehnocrati pentru ca suntem in plina criza economica, cu o Romanie stabilizata. Tehnocratii nu pot substitui in decizii dificile oamenii politici, pentru ca nu au sustinere, pur si simplu.

- Eu iau in mana circa 6.200 de lei, plus nu platesc chiria la casa dar am trait si din salariu de la stat multa vreme.

- M-am referit la realitatile pe care le-ati putea vedea: in Spania dupa ce s-a gasit solutia de imprumut a 100 de milioane pentru salvarea bancilor, ieri s-a anuntat falimentul unei regiuni. In plus, cel mai mare producator de porumb, SUA trece printr-o seceta puternica.

- Agricultura din Romania va trece printr-un an dificil. Sunt foarte multe elemente care ne arata ca suntem departe de a fi iesit din criza: scumpirea creditelor, deprecierea monedei nationale.

- Romania trebuie sa imprumute tot timpul bani pentru a-si plati datoriile iar instabilitatea politica este un element in plus in aceasta situatie.

- Europa a sesizat imediat incalcarea statului de drept. Trebuie sa vedem cum vor reactiona institutiile statului dupa referendum.

- Despre insolventa Hidroelectrica: "Imi este foarte greu sa va spun pentru ca nu stiu carea au fost ratiunile Guvernului pentru a cere insolventa. Sper sa fie o solutie buna pentru companie si pentru Romania.

- Romania va ramane izolata atat timp cat va fi condusa de Ponta si Antonescu pentru ca ei au devenit parteneri necredibili. Nu numai cursul s-a depreciat ca urmare a loviturii de stat, Romania nu mai primeste niciun euro, platile catre Romania au fost sistate.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara la inceputul lunii iunie, ca Romania nu va mai transmite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale, incepand cu data de 1 iulie. Este vorba despre POS Mediu, POS Transport, POR si POSCCE.

Astfel, in perioada 5-17 iulie, Comisia Europeana va realiza misiuni de audit pentru cele patru programe, pentru a decide daca masura de sistare va ramane permanenta sau daca platile se vor relua.

Basescu: Fondurile europene au fost sistate in totalitate, din cauza derapajelor politice.

- As vrea sa va imaginati cum ar arata Romania intrata in campanie electorala incepand cu 30 iulie? Cred ca am ajunge cu leul la valori nebanuite.

- Eu sunt un om care are legaturi puternice in randul liderilor europeni, sigur ca tin legatura cu ei.

- Intrebat daca ar fi intresat sa intre in afaceri dupa retragerea din viata politica, presedintele suspendat a raspuns: "In ce afaceri? Dupa ce nu voi mai fi presedintele Romaniei voi naviga pana la pensionare".

- Banii pentru marirea salariilor au fost prevazuti in bugetul din acest an, 2012.

- Cred ca nu stiti cum functioneaza relatiile internationale. Ambasadele statelor europene de la Bucuresti stiu foarte bine legislatia romana si isi informeaza superiorii asupra situatiei din Romania.

- Cheia cursului valutar este stabilitatea. Daca dupa acest referendum intram in campanie de trei luni nu vom avea stabilitatea cursului valutar.

- Presedintele suspendat, Traian Basescu a ajuns in redactia Ziare.com

Contextul politic

Traian Basescu mai are la dispozitie doar cateva zile pentru a-i convinge pe romani sa participe pe 29 iulie la referendum si sa voteze impotriva suspendarii sale din functia de presedinte al Romaniei, pe care o detine de opt ani.

Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de Avangarde si dat publicitatii duminica, impotriva presedintelui suspendat Traian Basescu ar vota 69% dintre cei care vor fi prezenti la vot.

Traian Basescu pastreaza sanse sa ramana la Cotroceni, chiar daca majoritatea celor care se vor prezenta la urme va vota impotriva sa, in conditiile in care referendumul nu va fi validat. Conditia validarii este participarea a 50% +1 dintre alegatorii romani aflati pe liste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu live referendum, #Basescu referendum sondaj, #Basescu presedinte suspendat , #Presedintele Romaniei