AFP: Sarkozy semneaza un "parteneriat strategic" cu Romania

Marti, 05 Februarie 2008, ora 11:38
1009 citiri
AFP: Sarkozy semneaza un "parteneriat strategic" cu Romania

AFP (Franta) - Cu cateva luni inainte de presedintia franceza a Uniunii Europene, presedintele Nicolas Sarkozy, in vizita oficiala in Romania, a semnat cu acest nou membru al UE un "parteneriat strategic", primul de acest gen intre Franta si o tara din Europa Centrala.

Aceasta deplasare de cateva ore a sefului de stat la Bucuresti se inscrie in proiectul sau de a vizita, el insusi sau prim-ministrul sau Francois Fillon, totalitatea celor 27 de capitale europene, pana la presedintia franceza a UE, in semestrul al doilea 2008.

Calatoria traduce de asemenea vointa lui Sarkozy de a "redinamiza" relatia intre Franta si Romania - membra a UE de la 1 ianuarie 2007 - in timp ce, potrivit declaratiei sale, "Franta a neglijat prea mult in ultimii ani Europa de Est".
"Avem nevoie ca Romania sa fie o voce puternica" in sanul UE, a spus Sarkozy.

"Romania va fi un partener de exceptie pentru Franta, care va avea toata sustinerea Romaniei pentru realizarea integrala a obiectivelor sale" in timpul presedintiei UE, i-a promis la randul sau omologul sau roman Traian Basescu.
Presedintele Sarkozy a avut doua intalniri separate cu Basescu si cu primul ministru Calin Tariceanu, care au o coabitare dificila.

"Parteneriatul strategic" semnat de presedintii francez si roman se refera la dosare sensibile, facand parte dintre cele pe care Sarkozy doreste sa le aduca in prim-plan in 2008: politica energetica, politica europeana de aparare si de securitate, reforma Politicii Agricole Comune, imigratia.

Franta si Romania au convenit de asemenea sa isi intareasca schimburile economice si parteneriatele lor stiintifice si universitare.

In timp ce alte calatorii ale lui Sarkozy s-au tradus prin contracte comerciale mai mult sau mai putin importante, nici un contract de acest fel nu a fost semnat la Bucuresti. Dar nu acesta era scopul vizitei, cu atat mai mult cu cat "Constitutia romana nu il autorizeaza pe presedintele roman sa semneze" acest gen de contract, a amintit Basescu.

Presedintele Sarkozy se poate totusi lauda de a fi repurtat un succes, cu decizia Romaniei de a "asocia" Gaz de France la proiectul de construire a gazoductului european Nabucco.

"Franta este extrem de sensibila la acest lucru si este foarte important pentru Gaz de France", a reactionat Sarkozy.
El a considerat de asemenea ca o "onoare" ca Parlamentul Roman a optat sa dezbata si in final sa ratifice, chiar in ziua vizitei sale, tratatul european de la Lisabona.

Congresul francez, reunit la Versailles, a adoptat la randul sau luni revizuirea Constitutiei, prealabil necesar ratificarii tratatului.

Acest nou tratat, dupa nu-urile francez si olandez la proiectul de Constitutie european din 2005, este prezentat ca un succes al presedintelui francez pentru a relansa Europa.

Sarkozy a venit in Romania insotit numai de secretarul de stat pentru afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet. Delegatiei sale, redusa la cativa colaboratori apropiati, i s-a alaturat Maurizio Remmert, tatal noii sale sotii, Carla Bruni.

In scadere sensibila in sondaje, Sarkozy nu a vrut sa raspunda la o intrebare in legatura cu acest subiect, in timpul conferintei sale de presa cu presedintele roman.

"As prefera sa consacrati timpul unei intrebari de fond", a replicat el jurnalistilor.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.