Analistii, despre declaratiile lui Basescu: Unificarea Europei, un vis indepartat

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 18:00
1637 citiri
Analistii, despre declaratiile lui Basescu: Unificarea Europei, un vis indepartat
Traian Basescu a vorbit, astazi, in fata Parlamentului

Statele Unite ale Europei, la care vrea Traian Basescu sa aderam, reprezinta un vis indepartat si din ce in ce mai putin posibil, dupa cum a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

Traian Basescu a iesit miercuri in fata Parlamentului cu un discurs optimist, legat de aderarea Romaniei la viitorul sistem unificat al UE, redeschiderea minelor, independenta energetica si reformarea administratiei si sanatatii.

Insa lucrurile nu sunt atat de roz si de clare, iar drumul catre iesirea la liman a Europei si a Romaniei este inca in ceata.

Unificarea Europei, imposibila in urmatorii 5 ani

Uniunea Europeana isi va unifica toate sistemele pe termen lung, in opinia lui Basescu. El s-a referit la sistemul de taxe, la unificarea legislatiilor care privesc investitiile, redeventele, chiar si taxa TVA. Potrivit presedintelui, intr-o ultima etapa, in Uniunea Europeana va exista un singur sistem de pensii.

"Este un proces ireversibil in care nu avem alta solutie decat sa mergem inainte, pentru ca niciun stat singur nu poate face fata efectelor globalizarii", a spus presedintele Romaniei.

"UE are o singura solutie pentru a se afla pe puntea de comanda a procesului de globalizare. Se numeste realizarea Uniunii Statelor Europene".

In teorie, aceasta este directia in care merge integrarea europeana, insa este greu de spus daca va avea loc aceasta unificare si, cu atat mai mult, cand va avea loc.

"Nu cred ca in urmatorii 4-5 ani se va putea din punct de vedere politic. Exista tari care pun presiune in aceasta directie, cum ar fi Germania, insa cele din sud sunt reticente", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

Chiar daca unii vad in criza o oportunitate de unire de forte, situatia economica nu a facut decat sa creasca nemultumirile statelor sarace din Europa si sa scoata la iveala dorinta de independenta. Chiar si marile puteri din Europa, cum ar fi Franta, devin reticente la ideea de unificare. Astfel, de curand, contracandidatul lui Sarkozy la alegerile prezidentiale, Francois Hollande, a declarat ca va reanaliza tratatele semnate cu UE.

Romania ar avea nevoie de 2,5 miliarde pentru minerit

Traian Basescu a redeschis subiectul minelor, spunand ca Romania trebuie sa fie campioana pe anumite domenii, precum agricultura, turismul si mineritul, care face rentabila reularea exploatarilor de aur si cupru.

"Fara sa creem locuri de munca in aceste domenii riscam ca, desi aparent sa avem parametrii economici buni, sa creem o patura larga de oameni saraci. Nimic nu este mai important azi decat sa recream locuri de munca", a spus Basescu.

"Fac apel catre parlamentari si Guvern sa redeschideti mineritul care a devenit rentabil. Nu discut conditiile comerciale, daca avem bani sa-l redeschidem cu ai nostri sau acceptam investitii straine. Acesta este aurul societatii: locurile de munca", a declarat Traian Basescu.

"Niciodata nu vom fi capabili sa sustinem sistemul de pensii, daca ramanem cu sase milioane de pensionari si cu 4,5 milioane de locuri de munca".

Analistul economic Ionel Blanculescu spune ca "Romania nu doar ca nu are bani pentru redeschiderea minelor, insa nu are nici competente, nici know-how si nici tehnologiile din domeniu care sa previna afectarea mediului si a sanatatii".

Statul ar avea nevoie de 2,2 miliarde de euro pentru a investi in Rosia Montana si 200-300 milioane de euro pentru retehnologizarea minei Cupru Min, care functioneaza in acest moment. Alte mine profitabile ar putea fi cele de la Deva, insa aici exista deja o companie din Qatar care a realizat investitii.

Ori liberalizam gazele, ori iesim din UE

Presedintele Romaniei nu a evitat nici subiectul recentei descoperiri a zacamantului de gaze natural de la Marea Neagra.

"Energiile curate sunt o solutie. Dobrogea e plina de mori, e scumpa, o avem. Nu va fi insa suficienta si nici nu putem impanzi tara cu morile de vant, pentru ca au si ele efectul lor asupra mediului. Sursele noastre clare sunt reactorul trei si patru de la Cenavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist", a spus Traian Basescu.

El a spus ca in Marea Neagra depozitele de gaze descoperite recent sunt in numar de cinci si numai unul dintre ele are o cantitate calculata de 110 miliarde de metri cubi de gaze, celelalte avand caracteristici similare.

"Putem sa ne asiguram cel putin necesarul nostru si al catorva vecini, cu conditia de liberalizare a preturilor pentru industrie", a spus Basescu.

Blanculescu spune ca liberalizarea pretului la gaze nu face parte din stategia de profitabilitate a platformei de la Marea Neagra, ci trebuie facuta oricum. "Daca nu vrem sa o facem, trebuie sa iesim din UE", spune analistul.

In schimb, Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, spune ca liberalizarea este aberanta din start, deoarece ar trebui sa avem o piata in care cererea si oferta sa aiba puteri asemanatoare de negociere.

"Pe cand la noi, negocierea se face de niste companii cu putere foarte mare, iar pe partea de cerere, lumea este blocata, nu are alternative la furnizorii de gaze", spune expertul in energie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu discurs Parlament, #declaratii traian basescu, #marea neagra gaze, #liberalizare preturi, #mina rosia montana , #stiri Traian Basescu