Anul 2011, marcat de dispute intre membrii UE

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 14:13
1283 citiri
Anul 2011, marcat de dispute intre membrii UE

 Anul 2011 ar putea fi unul dificil pentru UE, marcat de dispute intre membrii din Estul Europei si cei din Vest, iar diferendele privind intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen reprezinta numai unul dintre exemplele in acest sens, afirma Financial Times, in editia online de sambata, citat de Mediafax.

Intr-un comentariu intitulat "Estul si Vestul au interese «divergente» in UE", Financial Times afirma ca 2011 ar fi trebuit sa fie anul in care tarile foste comuniste din Europa Centrala demonstreaza ca sunt egale cu statele din Vest, asigurand presedintia UE pentru prima data in istoria Uniunii.

"Daca luna trecuta reprezinta o indicatie, ar putea fi un an dur", afirma FT.

Dupa numai o saptamana, presedintia ungara a Uniunii este marcata de controverse, dupa ce guvernele occidentale l-au acuzat pe premierul Viktor Orban ca incalca principii fundamentale ale UE prin aplicarea unei legi a presei care ii ofera preorgative sporite in domeniul media.

La randul sau, Polonia - care va prelua presedintia UE in a doua jumatate a anului - a fost implicata in decembrie intr-o disputa cu Marea Britanie, Franta si Germania in legatura cu inghetarea cheltuielilor europene.

"Iar Romania si Bulgaria au intrat bursc in defensiva dupa ce Franta si Germania au afirmat ca vor bloca aderarea noilor membri" in spatiul Schengen, adauga Financial Times. Toate aceste initiative au provocat reactii in capitalele din Europa Centrala si de Est.

Orban a avertizat impotriva oricarei masuri europene care ar trata Ungaria diferit fata de "alte tari care au democratii de 200 de ani", Polonia a promis ca se va opune oricarei reduceri a fondurilor europene de dezvoltare destinate noilor membri, iar ministrul roman de Externe a amenintat ca va bloca intrarea Croatiei in UE daca aderarea Romaniei la Schengen nu va fi aprobata, insa presedintele Traian Basescu s-a delimitat ulterior de aceasta amenintare.

"Nu vom accepta discriminari din partea nimanui, nici chiar a celor mai puternice state UE", a spus Basescu.

Tensiunile au fost vizibile si vineri, cand Viktor Orban si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu au reusit sa-si ascunda divergentele de opinie in legatura cu legea ungara a presei.

Disputele risca sa umbreasca presedintia ungara a UE si chiar si pe cea poloneza, in conditiile in care dezbaterile privind bugetul UE nu se vor incheia inainte de sfarsitul anului, iar disputele privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar putea dura luni de zile, deoarece Franta si Germania nu par sa renunte la pozitia lor.

Financial Times afirma ca exista indicii ca noii membri UE incearca sa se uneasca pentru a face parte presiunilor occidentale.

Un diplomat dintr-o tara central-europeana a afirmat ca membrii din Estul continentului sunt legati intre ei de experienta comuna a epocii comuniste, a economiilor si democratiilor in dezvoltare si a luptei de a obtine influenta la Bruxelles.

"Dar nu toti noii membri pot fi pusi in aceeasi oala (...) Au o parte comuna a experientei istorice.

Dar pozitiile si prioritatile economice si in alte domenii sunt destul de diferite", a adaugat el. 

#2011, #ue, #traian basescu, #schengen , #stiri Traian Basescu