Autoritatile locale vor bani pentru descentralizare

Luni, 30 Martie 2009, ora 15:05
1358 citiri
Autoritatile locale vor bani pentru descentralizare

Autoritatile locale vor demara negocieri cu ministerele pentru a obtine finantari pentru institutiile a caror subordonare va trece de la Bucuresti in teritoriu, a declarat, luni presedintele Consiliului Judetean Galati, Eugen Chebac.

"In perioada urmatoare, asociatia lucrativa a consiliilor judetene si a primariilor de municipii, orase si comune din tara va purta negocieri cu ministerele pe tema descentralizarii, pentru a obtine, pe langa institutiile ce vor veni in teritoriu, sursele de finantare a acestora. Vom acorda o atentie sporita in special pe sanatate", a afirmat Eugen Chebac. Presedintele Consiliului Judetean Galati a adaugat ca, in discutiile cu reprezentantii Guvernului, autoritatile locale vor cere de asemenea ca la echilibrarea bugetelor sa vina mai multi bani in teritoriu si sa ramana o cota mai mica la ministere.

Ideea descentralizarii institutiilor impreuna cu sursele de finantare a acestora este sustinuta si de primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae. Edilul-sef a declarat in repetate randuri ca autoritatile locale nu trebuie sa fie "incarcate" cu noi institutii pe care sa le coordoneze si sa le finanteze de la bugetul local, daca la bugetul local nu vin si fondurile care sustineau acele institutii pana in momentul transferului.

Membrii Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si reprezentanti ai Asociatiei Municipiilor din Romania, ai Asociatiei Oraselor din Romania si ai Asociatiei Comunelor din Romania s-au reunit la Busteni, Prahova, in perioada 26-29 martie, pentru dezbateri pe tema descentralizarii.

La lucrari a participat, sambata, si presedintele Traian Basescu, care le-a celor prezenti ca descentralizarea va dura cativa ani si ca, pentru inceput, vor fi vizate pentru a trece la autoritatile locale scolile, spitalele si Directiile de Agricultura.

"Va trebui sa va asumati mult mai mult. Ca daca nu se vede un salt si in educatie si la spitale, va fi considerata un esec descentralizarea lor si se vor gasi destui sa demonstreze: <> (...) Mie mi se pare ca aveti doua lucruri esentiale pe care trebuie sa fiti pregatiti sa le preluati: scoala si spitalul (...) Nu luati tot. Luati cateva lucruri care demonstreaza ca administratia locala poate face o gestionare mult mai aproape de interesele colectivitatii", a afirmat Basescu.

Totodata, el a atras atentia asupra faptului ca medicii va trebui sa fie platiti "in alt sistem decat cel care ii obliga acum sa stea cu mana intinsa la pacient". "Ii obliga pur si simplu. Nu poti sa citesti, nu poti sa te pregatesti la 10-15 milioane salariu", a mai spus Basescu. 

 

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#autoritati, #descentralizare, #educatie, #fonduri, #institutii, #locale, #salarii, #sanatate , #stiri Traian Basescu