Barroso: Romania a indeplinit toate conditiile pentru Schengen

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 14:17
3366 citiri
Barroso: Romania a indeplinit toate conditiile pentru Schengen

Traian Basescu sustine ca Romania a indeplinit toate conditiile pentru a fi acceptata in spatiu Schengen, afirmatie sustinuta si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vineri, intr-o declaratie de presa comuna la Bruxelles.

"Am discutat si despre raportul MCV si am apreciat faptul ca Romania a facut progrese dar, in acelasi timp, raman unele preocupari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Apreciem progresele facute facute pana acum, dar ele trebuie consolidate", a inceput presedintele CE declaratia de presa.

Cu toate acestea, "Romania trebuie sa adere la spatiul Schengen cat mai repede, pentru ca a indeplinit toate conditiile", a continuat oficialul european.

Pe aceeasi tema a vorbit si presedintele Traian Basescu, care a facut un apel la statele membre, subliniind ca institutiile din Romania "functioneaza".

"Institutiile statului roman responsabile de lupta anticoruptie au performante apreciate pozitiv in raportul MCV - DNA, ICCJ, ANI, Curtea Constitutionala. Faptul ca institutiile din Romania functioneaza ma indreptateste sa solicit dreptul Romaniei de a intra in Schengen", a spus Traian Basescu.

"Solicit statelor membre sa acorde dreptul Romaniei de a intra in spatiul Schengen, atunci cand ea indeplineste conditiile. Este adevarat ca raportul MCV face referire la politicieni, dar esenta realitatilor este modul de functionare a institutiilor. Iar functionarea acestor institutii ne indreptateste sa parcurgem prima etapa a integrarii in Schengen", a continuat acesta.

Ce poate face UE pentru aderarea Romaniei la Schengen?

Intrebat ce poate face UE pentru aderarea Romaniei la Schengen, oficialul european a declarat ca totul in aceasta comunitate se face respectand legisltatia, insa "din punct de vedere tehnic a indeplinit toate criteriile si Romania este un partener de incredere, poate deveni un stat membru Schengen. In legatura cu faptul ca sunt guverne care au dubii din acest punct de vedere, sper ca se va gasi o solutie", a continuat acesta.

"Stiu ca presedintele Traian Basescu a acceptat ideea aderarii in trepte, pentru ca este un lucru foarte important. Si Romania ar trebui sa beneficieze de libertatile crescute date de aceasta apartenenta", a spus Barroso.

Basescu: Ar fi bine sa fac echipa cu Iohannis

Intrebat daca va face lobby pentru intrarea Romaniei in Schengen, Basescu a declarat ca nu stie daca va face vizite in capitalele unde exista vulnerabilitati si a adaugat: "Bun lucru ar fi daca as putea face echipa cu un bun ministru la Interne, cum ar fi Iohannis".

Barroso: Intentionez sa vizitez Moldova

"Am discutat si despre situatia Republicii Moldova. (..) Am semnat acordul de parteneriat - este un semnal foarte important, va consolida suveranitatea si intetionez sa dau curs invitatiei de a vizita tara in semestrul doi din acest an", a declarat Jose Manuel Barroso.

Despre relatia cu Moldova a vorbit si Presedintele Basescu, subliniind importanta interconectarii:

"Esenta relatiei cu Moldova este interconectarea pe gaze, pe energie, pe infrastructura electrica. Trebuie sa gasim solutii din partea UE pentru accelerarea procesului de interconectare - este esentiala. Statia de la Isaccea, cu 70 de milioane de euro, o putem da in functiune cu 400 kv", a precizat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Baroso, vineri, de la 14:30 (ora Romaniei), la Bruxelles.

Potrivit comunicatului oficial care anunta conferinta de presa, cei doi urmau sa vorbeasca despre relatiile UE cu Republica Moldova si despre progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), dar si despre aderarea Romaniei la Schengen.

Un alt subiect pe lista era situatia economica si "modul in care fondurile structurale pot ajuta cel mai bine cetatenii romani sa obtina slujbe si sa contribuie la crestere", potrivit purtatorului de cuvant al executivului UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii Basescu Barroso , #stiri Traian Basescu