Basescu a invitat Ungaria sa participe la fondarea proiectului AGRI

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 00:22
1271 citiri
Basescu a invitat Ungaria sa participe la fondarea proiectului AGRI

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca a propus premierului ungar Viktor Orban ca Ungaria sa fie, alaturi de Azerbaidjan, Georgia si Romania, fondator al proiectului AGRI, iar acesta a acceptat, astfel ca cei patru sefi de stat vor semna pe 14 septembrie o declaratie comuna, informeaza Newsin.

"Perspectiva noua care se deschide si aici trebuie facut un efort diplomatic la Uniunea Europeana este cea legata de proiect AGRI, unde diplomatia romaneasca trebuie sa fie extrem de vivace.

Pe 14, la Baku, vom semna o declaratie comuna a presedintelui azer, georgian, roman si, in ultima clipa, am dat o solutie de invitare si a Ungariei in acest proiect.

Vom semna declaratia comuna de realizare a proiectului AGRI intre cele patru state", a spus Traian Basescu miercuri, la intalnirea anuala cu diplomatii romani.

El a spus ca i-a propus premierului ungar Viktor Orban ca si Ungaria sa fie membru fondator al proiectului Agri, iar acesta a acceptat, propunerea Romaniei fiind acceptata si de celelalte doua state.

"Stiti foarte bine ca terminam interconectarea intre sistemul transport gaze romanesc si cel al Ungariei pana la sfarsitul anului. Aceasta interconectare permite tranzitul de gaze de la Constanta, prin Ungaria, catre Europa, Ungaria fiind cuplata cu sistemul austriac", a explicat Basescu motivul invitarii Ungariei la proiectul AGRI.

Presedintele le-a spus diplomatilor romani ca de la semnarea declaratiei privind AGRI si pana la punerea in aplicare a proiectului este o cale lunga ce nu poate fi strabatuta fara un efort diplomatic consistent.

De asemenea, Basescu a tinut sa sublinieze ca AGRI nu este un proiect concurent cu Nabucco, ci dimpotriva, este o noua alterativa la solutia existenta. 

#basescu, #ungaria, #proiect, #agri, #gazoduct , #stiri Traian Basescu