Basescu acuza dobanzile mari, desi statul se imprumuta "la greu"

Marti, 16 Iunie 2009, ora 11:34
1849 citiri
Basescu acuza dobanzile mari, desi statul se imprumuta "la greu"

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca practicarea de catre banci a unor dobanzi mari poate prejudicia economia romaneasca si chiar bancile, el afirmand ca este necesara o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare. 

Seful statului a facut aceasta afirmatie in deschiderea lucrarilor grupului 1, al patronatelor, din cadrul Comitetului Economic si Social European, precizeaza Mediafax.

Basescu a enumerat cateva dintre problemele cu care se confrunta Romania, in perioada de criza economica, mentionand ca unele dintre acestea sunt conditiile de creditare practicate de bancile din Romania.

El a spus ca a avut intalniri repetate cu reprezentantii bancilor, mesajul pe care l-a transmis de fiecare data fiind necesitatea unui parteneriat banci-guvern pentru diminuarea efectelor crizei.

"In Romania, bancile prefera contracte mai putine, insa, cu valori unitare mari. Practicarea unor dobanzi mari nu poate avea efecte benefice asupra economiei. Ea se poate traduce, pe termen mediu si pe termen lung, in prejudicii asupra economiei romanesti si pana la urma chiar asupra bancilor", a precizat Basescu.

El a declarat ca este foarte necesara in acest moment flexibilizarea conditiilor de creditare de catre banci si a subliniat faptul ca este necesara si o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare.

Seful statului a spus ca un alt fenomen care afecteaza investitiile din Romania este birocratia, existand un numar mare de taxe si impozite, unele fara impact pozitiv la buget. Seful statului s-a declarat un sustinator al simplificarii sistemului de taxe si impozite.

Presedintele a mai spus ca Romania are nevoie de o crestere imediata si substantiala a capacitarii de absorbtie a fondurilor provenite de la UE.

El a tinut sa sublinieze ca exista o transparenta redusa in relatia dintre institutiile care gestioneaza absorbtia fondurilor si beneficiarii proiectelor derulate din bani de la UE. El a punctat faptul ca pe site-urile acestor institutiii nu este practicata o terminologie unitara in legatura cu procedurile si documentele necesare pentru elaborarea proiectelor din bani europeni.

Seful statului a afirmat, de asemenea, ca este necesara reformarea sistemului de educatie, precizand ca invatamantul trebuie orientat si spre nevoile de forta de munca din economie.

"Este inutil sa avem un numar mare de absolventi de drept, in timp ce in sanatate personalul este insuficient", a mentionat Basescu, precizand ca recomanda companiilor sa se implice, prin programe interne, in pregatirea fortei de munca de care are nevoie si, de asemenea, in pregatirea tinerilor.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca trebuie ajutati tinerii care, din cauza crizei economice, a situatiei materiale sau familiale, se afla in situatia de a renunta la scoala.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#basescu, #creditare, #dobanzi, #educatie, #fonduri , #stiri Traian Basescu