Basescu: Analizam daca 2015 ramane fezabil pentru intrarea in zona euro

Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:38
1576 citiri
Basescu: Analizam daca 2015 ramane fezabil pentru intrarea in zona euro

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca se impune o analiza pentru a se constata daca termenul 2015 ramane fezabil pentru ca Romania sa adopte moneda europeana, afirmand ca zona euro nu mai suporta state neperformante economic, informeaza Mediafax.

"Termenul oficial nu a fost modificat (de aderare la zona euro - n.r.), a ramas 2015, dar personal cred ca in perioada imediat urmatoare, impreuna cu toti factorii de raspundere, trebuie sa facem o analiza daca 2015 ramane fezabil. Nu pentru ca nu s-ar putea indeplini, fortand lucrurile, criteriile pactului de stabilitate de la Maastricht.

Sigur ca din 2012 noi ne-am angajat sa venim pe un deficit de 3%, in mod cert nu vom depasi nivelul de 60% din PIB pe datoria publica, deci in mod cert am avea conditii sa ramanem in criteriile de la Maastricht si sa consideram termenul 2015 inca fezabil, dar criza ne-a aratat un lucru esential: nu este suficient sa indeplinesti criteriile de la Maastricht si sa intri in UE", a declarat Traian Basescu in cadrul unei conferinte de presa.

El a mai spus ca este nevoie de o economie competitiva, o dezvoltare durabila, nebazata pe consum excesiv, pe boom imobiliar, ci pe propria dezvoltare pentru adedarea la zona euro. 

"Este clar ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi stabil si sigur in interiorul euro-zonei.

Va trebui sa facem o analiza realista, ce termen de ne propunem, daca am inteles foarte bine ca fara o dezvoltare durabila Romania nu numai ca se pericliteaza doar pe ea, fiind in interiorul UE, dar pericliteaza si stabilitatea intregii zone euro.

Nu am un raspuns legat de data, nu imi permit ca fara o analiza sa modific obiectivul oficial anuntat, dar am convingerea ca zona euro nu mai suporta state neperformante economic, iar Romania nu este la nivelul de performanta si nu putem anticipa ca va avea pana in 2015 nivelul de performanta care sa o faca un solid pilon economic in interiorul euro-zonei", a conchis Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#moneda europeana, #traian basescu, #zona euro , #stiri Traian Basescu