Basescu: Avem bani pentru investitii cu "miliardele"

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 16:48
1745 citiri
Basescu: Avem bani pentru investitii cu "miliardele"

Presedintele Basescu a spus miercuri la Guvern ca Romania se imprumuta pentru cheltuieli sociale, dar pentru investitii sunt bani cu "miliardele" si ca nu mai poate tolera situatia ca ministrii sa nu utilizeze aceste sume in proiecte doar din teama de a fi atacati ca fac licitatii, informeaza NewsIn.

"Daca gresesc, ma poate corecta dl ministru Ialomitianu, in momentul de fata avem neutilizati - repet, neutilizati - 4,1 miliarde de euro credite angajate de la BEI, BERD, BIRD si BDC, cele patru banci care finanteaza Guvernul.

Oameni buni, avem bani! Nu implementam proiectele cu suficienta viteza! Ca sa nu mai spun de inca 30 de miliarde, bani nerambursabili de la UE.

Deci Romania n-are o problema cu banii. Daca avem o problema cu banii, avem probleme sa ne asiguram cheltuielile curente. Pentru asta imprumutam bani: pentru salarii, pentru cheltuieli sociale. Dar bani de investitii avem cu miliardele! Si aici va spun cu toata sinceritatea ca nu mai poate fi tolerata situatia neutilizarii banilor", le-a spus Basescu ministrilor.

El a sustinut ca demnitarii nu utilizeaza sumele pe care le au la dispozitie pentru proiecte pentru ca sunt atacati si s-ar insinua ca dau discretionar contracte.

"Pana acum, in Romania, niciodata un ministru care n-a facut nimic n-a avut probleme. Intotdeauna cand un ministru face ceva, va fi tinta tuturor atacurilor. Dragi colegi, dragi doamne si domni ministri! Va rog sa fiti atacati pentru ca organizati licitatii si dati drumul la banii astia! Nu se mai poate!

Nu se mai poate! Stam cu 4,1 miliarde credite angajate si nu-i cheltuim. Si va trebui in negocierile cu Fondul sa fim foarte clari ca deficitul se rediscuta daca el ar putea creste din cauza investitiilor. Lucru pe care l-am convenit cu Fondul! Deci nu aveti nicio justificare sa spuneti . Faceti proiecte! Licitati-le, atribuiti-le, platiti avansuri si dati drumul la lucrari!", a transmis seful statului.

Basescu a invocat si situatii concrete.

"Si pentru ca veni vorba, la Justitie, domnu' ministru Predoiu, din 110 milioane luate acum cinci-sase ani, doar 9 milioane sunt utilizate. Iar cei de la Justitie spun ba ca n-au instante, ba ca n-au cladiri, ba ca n-au nu stiu ce...", i-a spus el lui Catalin Predoiu.

Presedintele a avertizat ca pentru o mare parte din cele 4,1 miliarde Romania plateste penalitati de intarziere, penalitati de neuitilizare. "Intelegeti lucrul acesta!", le-a spus el membrilor cabinetului.

Seful statului a atentionat si asupra "valabilitatii, celeritatii si corectitudinii licitatiilor pe bani europeni".

"Raportul din vara pe MCV introducea niste directii care legau accesul in spatiul Schengen de licitatii si de lupta anticoruptie, de functionarea justitiei. Este clar ca si acest subiect este agatat de accesul in spatiul Schengen chiar daca trebuie sa privim la aceasta realitate. (...)

Romania a accesat pana acum 261 milioane de euro, in decembrie. Este foarte greu de inteles de unde abordarea legata de licitatiile publice pe bani europeni cand Romania a cheltuit o suma atat de mica. Ma rog, se pot face speculatii, dar nu voi intra in aceasta zona", a mai aratat Traian Basescu.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#investitii, #bani, #cheltuieli, #proiecte, #basescu , #stiri Traian Basescu