Basescu: Bancile au exces de lichiditate

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 00:36
1089 citiri
Basescu: Bancile au exces de lichiditate

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica ca bancile comerciale au in acest moment un exces de lichiditate, fapt pentru care vor trebui sa-si revizuiasca politicile de creditare, dar si sa imparta riscul cu consumatorii,potrivit Newsin.

 

 "In momentul de fata este un exces de lichiditate pe piata in conditiile in care bancile totusi nu crediteaza asa cum ne-am dori economia, iar populatia este extrem de reticenta sa mai ia credite. Bancile au uitat acum si apelurile guvernatorului Bancii Nationale si apelurile mele din perioada in care dadeau credite cu buletinul.

Au uitat iar acum se uita in traista si constata ca tot mai multe credite au devenit neperformante, ori prudenta lor este de inteles acum, slava Domnului ca au devenit mai prudenti, pe de o parte. Pe de alta parte, nu este permis sa impinga toata nesabuinta lor din perioada in care dadeau credite cu buletinul in spinarea celor care au credite. Trebuie impartit riscul", a afirmat Basescu.

De asemenea, el a apreciat ca "pana la urma bancile nu vor avea ce sa faca cu banii, au exces de lichiditate, vor trebui sa-si revizuiasca politica de credite".

In ceea ce priveste OUG 50, seful statului a precizat ca asteapta sa vada forma in care va fi adoptata de catre Parlament, pentru a se decide daca va cere reexaminarea acesteia, apreciind ca forma initiala a actului normativ a fost una "corecta".

"Voi incerca sa tin un echilibru intre interesul cetatenilor care au luat credite si interesul de a avea un sistem bancar sanatos, indiferent cine s-ar supara, bancile sau beneficiarii de credite", a mai spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #banci, # lichiditate, #credite neperformante, #creditare , #stiri Traian Basescu