Basescu: Bugetarii sunt prea multi

Vineri, 12 August 2011, ora 12:46
1466 citiri
Basescu: Bugetarii sunt prea multi

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a transmis bugetarilor ca sunt prea multi si a facut precizari despre strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014. De asemenea, seful statului a explicat ce se intampla cu pensiile, in contextul in care legea pensiilor, intrata deja in vigoare, de la 1 ianuarie prevede anumite majorari, care nu sunt prezente si in strategie fiscala pentru perioada 2012-2014.

"In strategie nu scrie nimic despre inghetarea pensiilor, scrie doar despre cei din grupele 1 si 2 de munca, care s-au pensionat dupa 2001, ca nu pot incepe platile suplimentare pentru ei din anul 2012. La 1 ianuarie s-au marit pensiile la 1,4 milioane de pensionari care s-au pensionat inainte de 2001. In momentul de fata, se amana plata diferentei de pensii pentru cei care s-au pensionat dupa 2001" a declarat Basescu.

"Bugetarilor pot sa le transmit un singur lucru: ca sunt prea multi, avem 1,2 milioane de bugetari, si trebuie redus numarul bugetarilor! Trebuie sa reducem cheltuielile de functionare a statului daca vrem sa fim un stat viabil care sa nu inghita resursele pe care le produce economia romaneasca", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca fondul de pensii si functionarea statului sunt cei doi mari consumatori, alaturi de ajutoarele sociale, care "inghit si ele 14 milioane de lei".

"Deci am facut timp de 20 de ani politica de a consuma orice resursa produce statul. Nu se poate continua asa, iar criza datoriilor ne arata ca niciun stat nu mai poate trai pe datorie, ci din ce produce", a mai spus seful statului.

Basescu: riscam sa dam faliment toti

De asemenea, seful statului precizeaza ca sustine strategia fiscala adoptata de Guvern si adauga ca, daca Romania ramane pe pozitia unei tari care plateste salariile bugetarilor si pensiile din imprumuturi, atunci "dam faliment toti".

"Trebuie sa stim un lucru limpede: Romania imprumuta bani pentru plata salariilor bugetarilor si a pensiilor. Pentru pensii in acest an imprumutam 3,5 miliarde de euro, iar pentru salariile bugetarilor diferenta pana la 4,8 miliarde.

Nu putem ramane pe pozitia unei tari de a plati bugetarii si pensiile din imprumuturi, pentru ca dam faliment toti", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a aratat ca Romania imprumuta bani pentru plata salariilor si a pensiilor "sacrificand generatia care se naste acum".

Acesta a subliniat faptul ca obligatia Guvernului este sa diminueze "efectul exagerarilor uriase care s-au facut in 2007 prin blocarea la acest nivel, pentru ca veniturile sa ajunga sa acopere cheltuielile".

"Noi acum imprumutam bani pentru pensionari si bugetari, sacrificand generatia care urmeaza sa intre in viata. Este o responsabiliatte morala. Nu vreau sa pun pensionrii impotriva tinerilor. Este o realitate pe care ne-o asumam. Romania are o sansa uriasa, alte state au ajuns pana la criza datoriilor. Noi avem un nivel redus (n.red-al datoriei).

Dar, pentru ca inertia inca functioneaza, vom imprumuta bani ca sa platim pensiile si la anul, si peste doi ani. Acest lucru trebuie sa il facem, daca vrem sa fim responsabili. Eu sustin strategia bugetara, strategia fiscala a Guvernului", a adaugat Traian Basescu.

"Eu sustin strategia fiscala a Guvernului pentru ca imi dau seama ca nu avem alta solutie", a mai spus presedintele.

#basescu bugetari, #presedinte traian basescu bugetari , #stiri Traian Basescu