Basescu, catre diplomati: promovati firmele romanesti

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 00:07
1060 citiri
Basescu, catre diplomati: promovati firmele romanesti

Presedintele Traian Basescu le-a spus diplomatilor romani ca Romania nu poate recupera decalajul economic si de nivel de stat fata de vechile state ale Uniunii Europene doar din fondurile europene, cerandu-le sa promoveze firmele romanesti in tarile unde isi desfasoara misiunea, potrivit Newsin.

"Orice analiza facem ne arata ca Romania nu poate recupera decalajul economic si de nivel de trai intre ea si statele vechi ale Uniunii Europene doar cu finantarea de la UE.

De aceea am cerut Guvernului sa aiba in vedere ca o sansa in plus de recuperare a decalajelor o avem daca stimulam investitii ale Japoniei, Chinei si Coreei de Sud in Romania", a spus seful statului ambasadorilor romani la intalnirea anuala desfasurata la palatul Cotroceni.

El le-a cerut ambasadorilor sa faca, pe langa diplomatie, si un efort de promovare a firmelor romanesti in tarile in care isi desfasoara misiunile.

"Trebuie sa convingem comunitatea de afaceri din aceste tari sa faca investitii in Romania si aici aveti o misiune importanta de a prezenta mediul investitional din Romania si garantiile pe care in calitate de stat membru al UE le da investitorilor straini si, pe de alta parte, va cer sa iesiti din haina strict diplomatica si sa fiti foarte activi in a intermedia legaturi intre firme romanesti si firme din China, Japonia, Coreea de Sud", a pledat Basescu.

Seful statului a criticat diplomatii romani pentru faptul ca se limiteaza la a face strict diplomatie, aratand ca ambasadorii acreditati la Bucuresti fac si eforturi pentru a promova interesele firmelor statelor pe care le reprezinta.

"Va rog sa ma credeti ca vad la Bucuresti ambasadorii celor mai importante state care au ca activitate diplomatica mai putin de jumatate in raport cu activitatea de promovare a firmelor din tara pe care o reprezinta in Romania si a intereselor acestor firme.

Unii, ca spre exemplu fostul ambasador al Suediei la Bucuresti, ajung pana la ridicol, sa fie geambasi de avioane sau mai stiu eu ce armament. Deci unii merg atat de departe incat ajung pana la ridicol, dar ceilalti au decenta relatiei si o fac asa cum va cer si dvs sa o faceti: promovati firmele romanesti in tarile in care va aflati", a spus Basescu.

El a pledat pentru refacerea relatiilor cu China din punct de vedere al investitiilor, aratand ca dupa ce guvernul din 2004 a facut sa se rateze trei proiecte de investitii chineze in Romania, guvernul chinez a devenit neincrezator. "Incercam sa reconstruim increderea guvernului chinez ca poate face investitii in Romania.

In ultimul timp s-a solicitat o lista cu proiecte prioritare pe care Romania le-ar avea, a fost furnizata, chiar si maine este o delegatie la Beijing care va prezenta aceste proiecte, speram sa reinodam relatia investitii cu China", a spus Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #firme romanesti, #china, #diplomati , #stiri Traian Basescu