Basescu: cel putin doua state UE vor intra in criza datoriilor

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 23:18
1571 citiri
Basescu: cel putin doua state UE vor intra in criza datoriilor

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi , la TVR, ca vor fi cel putin doua tari UE care vor intra in dificultate in perioada urmatoare, mentionand, ca, in afara de acestea, si Portugalia "este in mare dificultate", informeaza Mediafax.

Potrivit sefului statului, UE are probleme mari in ceea ce priveste extinderea, dar si probleme interne.

El a spus, intrebat cum se explica situatia din Irlanda, tara care a cerut ajutor financiar international desi a aplicat masuri de austeritate, ca nu a fost vorba despre masurile care nu au fost suficient de severe fata de realitatea acelei tari.

"Cred ca aici s-a facut o eroare, ca de altfel in multe alte tari, sunt convins ca ceea ce va voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a incercat relansarea inainte de a se acoperi gaurile de drenare a resurselor financiare", a spus Basescu la TVR.

El a spus ca au fost finantate eronat, in Irlanda, consumul si "balonul imobiliar". "Noi am avut norocul extraordinar ca nu am ajuns la o paranoia a consumului inainte de criza", a spus Basescu. Presedintele a adaugat ca Romania are "o sansa extraordinara".

"In primul rand pentru ca nu a imprumutat bani sa simuleze o asa-zisa relansare economica inainte de a lua masurile de a-si reduce cheltuielile proprii. Veti vedea tari despre care s-a scris cu litere mari ce masuri extraordinare au luat, deci nu vorbesc despre Germania", a mai spus seful statului roman.

Intrebat daca ce se intampla acum in Irlanda poate afecta si Romania, Basescu a raspuns pozitiv.

"Da, mai putin decat statele din zona euro, dar in mod categoric da, din punct de vedere al credibilitatii UE", a spus Basescu.

El a spus ca Grecia a intrat in criza in urma cu opt luni, Irlanda a intrat recent intr-o situatie similara.

"Vor mai urma cel putin inca o tara sau doua. S-a intrat in criza datoriilor suverane, a datoriilor statelor" a spus Basescu.

Presedintele a tinut sa ceara scuze economistilor pentru faptul ca acrediteaza termeni ce nu au fost lansati inca de acestia. El a spus ca este vorba despre tari despre care s-a scris ca au luat masuri economice exceptionale, dar nu a dat nume.

La insistentele moderatorului, care a mentionat Spania si Portugalia, Basescu a spus ca Portugalia este in mare dificultate.

"Si nu as vrea sa mai spun alte doua tari care eu cred, privind la datoria lor, de 120%, de 110%, datorie facuta si pentru ca au incercat o relansare fortata (...), vor fi tari care vor intra in dificultate in perioada urmatoare, nu spun maine sau poimaine", a spus Basescu.

Seful statului roman a mai declarat ca este extrem de important ca euro sa nu cada, pentru ca acest lucru ar insemna incetarea functionarii UE. 

#basescu, #ue, #criza datoriilor, #euro , #stiri Traian Basescu