Basescu cere respingerea modificarii Legii gazelor

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 21:40
1005 citiri
Basescu cere respingerea modificarii Legii gazelor

Presedintele Traian Basescu retrimite Parlamentului o lege care modifica prevederi actuale in domeniul gazelor in sensul valorificarii productiei interne de gaze naturale exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, solicitand respingere ei.

Adoptarea modificarii art. 4 alin. (2) din Legea gazelor de catre Parlament constituie un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene, argumenteaza Presedintia.

"Potrivit art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, Parlamentul, Presedintele Romaniei si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din Actul de Aderare la Uniunea Europeana. In aceste conditii, tinand cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene, consideram ca impunerea conditiei valorificarii productiei interne de gaze naturale numai in piata interna de gaze, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertatii de circulatie a gazelor in piata interna a Uniunii Europene", sustine seful statului.

Presedintia semnaleaza existenta unei solicitari de informatii suplimentare formulata de Comisia Europeana cu privire la Ordinul comun MECMA-ANRE-ANRM nr. 102136/530/97 din anul 2006 privind valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si masuri pentru intarirea disciplinei in sectorul gazelor naturale, transmisa autoritatilor romane in 6 aprilie 2011.

Comisia Europeana examineaza raspunsul formulat de autoritatile romane

Solicitarea de informatii reflecta suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restrictiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul in cauza, se arata in cererea de reexaminare. In acest moment, Comisia Europeana examineaza raspunsul formulat de autoritatile romane, o posibila urmare a acestui proces fiind declansarea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru de catre Romania.

In baza acestor argumente, Traian Basescu solicita respingerea Legii pentru modificarea art. 4 alin. (2) lit. b) din Legea gazelor nr. 351/2004.

La 24 noiembrie 2011, Comisia Europeana a anuntat ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale si, prin urmare, a decis sa defere aceste tari Curtii Europene de Justitie.

Din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate.

In Romania operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta

Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de " backhaul ") nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

In plus, in Romania operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta. In absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu lege gaze, #declaratii basescu , #stiri Traian Basescu