Basescu cere sanctiuni economice pentru nerespectarea Pactului de Stabilitate

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 18:31
1153 citiri
Basescu cere sanctiuni economice pentru nerespectarea Pactului de Stabilitate

Presedintele Traian Basescu sustine instituirea unui sistem automat de sanctiuni economice care sa fie aplicate de CE in cazul nerespectarii de catre statele UE a Pactului de Stabilitate,aratand ca aceasta varianta ar fi mai eficienta decat o eventuala sanctiune politica,precum suspendarea votului, informeaza NewsIn.

Seful statului a precizat, vineri, la finalul reuniunii Consiliului European, ca presedintele UE; Herman Van Rompuy, urmeaza sa aiba, pana in decembrie, consultari cu toti sefii statelor UE, printre altele si pe marginea propunerii ca tarilor care nu respecta Pactul de stabilitate si crestere sa li se suspende dreptul de vot pentru o perioada de timp.

"Se analizeaza, prin consultarea pe care presedintele Van Rompuy trebuie sa o faca cu statele membre, si posibilitatea introducerii suspendarii dreptului de vot pe o perioada limitata a statelor care nu respecta criteriile Pactului de stabilitate si crestere si pun in pericol stabilitatea economica si financiara a UE.

Asupra acesui lucru nu s-a luat o decizie, ramane ca presedintele van Rompuy sa aiba un set de consultari cu statele membre, pentru ca parerile au fost impartite", a explicat Basescu.

Presedintele Romaniei a aratat ca a propus, ca alternativa acestui scenariu, introducerea unui mecanism automat al sanctiunii.

"Mi se pare mult mai eficient - decat sa se decida suspendarea dreptului de vot intr-un Consiliu unde votul este politic - ca in sarcina Comisiei Europene sa fie supravegerea indeplinirii criteriilor de stabilitate si crestere si in momentul in care Comisia a constatat ca nu sunt indeplite, automat sa primesti o sanctiune cu un procent din PIB sau sa primesti o sactiune cu 1 miliard de euro pe care trebuia sa-i primesti pe fonduri, decat o discutie politica", a explicat Basescu.

El a subliniat ca Romania este sustinatoare a unui sistem automat de sanctiuni si nu a unor sanctiuni decise politic.

In viziunea sefului statului, Comisia Europeana, "jandarmul tratatelor", ar trebui sa aplice sanctiunea in mod automat cand constata nerespectarea, de catre un stat membru, a Pactului de stabilitate, fara o discutie prealabila in Consiliul European.

"Hai sa fim seriosi! Sigur, politic, sa ti se suspende dreptul de vot pe o perioada pana cand iti corectezi dezechilibrele este poate umilitor, este poate neplacut politic, dar mult mai tare te ustura cand vezi ca ti-a plecat din buget 1 miliard si ceva de euro.

Mi se pare mult mai eficienta sanctiunea economica aplicata prompt decat o discutie politica pe numar de voturi, cati suntem in Consiliu, cum suntem, cum ne cream aliante, cum ne mai iarta o data sau nu", a spus Traian Basescu.

Seful statului a aratat ca s-a amanat luarea unei decizii in acest sens pana in decembrie si pentru ca, daca se decide ca suspendarea dreptului de vot este una dintre masurile care se iau in paralel cu masurile financiare severe instituite impotriva statelor care incalca principiile fiscal-bugetare ale Uniunii, Tratatul de la Lisabona trebuie modificat cu consultarea parlamentelor nationale ale statelor UE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, # sanctiuni, # pact, # stabilitate , #stiri Traian Basescu