Basescu cheama oamenii de afaceri din Golf sa investeasca in Romania

Marti, 08 Martie 2011, ora 17:20
1989 citiri
Basescu cheama oamenii de afaceri din Golf sa investeasca in Romania

Presedintele Traian Basescu a participat marti la un forum economic intre statele din zona Golfului si Romania, vorbindu-le oamenilor de afaceri despre posibilitatile "formidabile" ale tarii noastre, in conditiile decalajului de dezvoltare dintre Romania si vechile state ale UE, informeaza Newsin. 

"In Romania sunt posibilitati formidabile pentru investitii, macar si daca enuntam decalajul de dezvoltare dintre Romania si vechile state ale UE. Mediul de afaceri este departe de a fi ostil, este competitiv, care insa mai trebuie ajustat in zone de birocratie si eu va asigur ca vom continua sa o facem.

Romania garanteaza investitiile straine, are un sistem bancar care nu a cedat pe timpul crizei - nu avem nicio banca pentru care statul roman sa fi trebuit sa intervina - un sistem bancar solid probat, are o forta de munca relativ bine-calificata", a spus Basescu, adaugand ca Romania mai are si o traditie "prietenoasa" fata de statele din lumea araba.

Seful statului le-a spus investitorilor ca perspectiva anului 2011 pentru Romania este pozitiva, fiind asteptata reluarea cresterii economice, si, cu toate ca aceasta nu este mare, va fi temeinca, si nu bazata pe speculatii si consum excesiv.

"Daca privim la nevoile economiei romanesti, putem spune ca loc de investitii este in toate domeniile", a precizat Basescu. Presedintele le-a vorbit pe scurt oamenilor de afaceri despre domenii de interes, subliniind problematica independentei energetice si demersurile Romaniei in aceasta privinta.

"Investitiile in acest domeniu sunt o prioritate pentru Guvern, fie ca discutam de proiectele unor noi hidrocentrale, fie ca discutam de constructia altor doua reactoare nucleare la Cernavoda, retehnologizarea termocentralelor existente, toate acestea fac parte din pachetul de modernizare a sistemului energetic romanesc", a spus Basescu, adaugand si problematica diversificarii surselor de aprovizionare cu energie a Europei, precum si proiectele Nabucco si AGRI.

Mai mult, Basescu a vorbit despre turism si industria alimentara, dar si infrastructura care, desi beneficiaza de alocari de la buget si fonduri europene, are nevoie in continuare de sustinere.

"Chiar daca pana in 2015 avem la dispozitie cinci miliarde de euro de la UE, cu certitudine Romania are nevoie de investitii mult mai mari", a subliniat presedintele. Basescu a spus ca singura concluzie care poate fi trasa este ca in Romania se poate investi eficient in orice domeniu datorita acestui decalaj intre tara noastra si UE, insa este constient de necesitatea ajustarii birocratiei, pentru a transforma Romania intr-o tara atractiva cu adevarat.

"Cu siguranta vom simplifca destule dintre legile pentru care companiile si oamenii de afaceri spun ca sunt prea birocratice", a promis seful statului.

El a mai explicat ca acest forum are avantajul ca permite oamenilor de afaceri romani si din Golf sa se cunoasca intre ei, deoarece oamenii politici din aceste tari oricum au contacte puternice.

"Am facut un numar impresionant de deplasari in zona Golfului in ultimii 6 ani, am consolidat relatii politice, dar pana astazi efortul de a aduce impreuna oameni de afaceri, politicieni, din zona Golfului si din Romania a fost un efort care abia acum se materializeaza.

Eu va multumesc celor care ati avut incredere sa va deplasati la Bucuresti pentru a afla mai multe despre potentialul de investitii din Romania, despre capacitatea noastra de a exporta si despre capacitatea noastra de a face investitii in tarile golfului", le-a spus Basescu.

In final, seful statului si-a exprimat convingerea ca acest forum va fi o ocazie pentru ca oamenii de afaceri sa afle despre o gama foarte larga de posibilitati de investitii in Romania, desi nu toate vor fi de interes pentru companii si oamenii de afaceri din zona Golfului.

"Cel mai important lucru este cunoasterea, cunoasterea nu numai intre oameni politici, altfel la acest nivel deja nu mai avem o problema, ne stim unii pe altii, dar este nevoie ca oamenii de afaceri sa se cunoasca intre ei, sa aiba incredere unii in altii", a mai spus presedintele.

"As incheia multumindu-va pentru participare, asigurandu-va ca in modul cel mai sincer am afirmat ca este evenimentul anului din punct de vedere economic, si nu neaparat pentru ca ma astept ca la acest forum sa se semneze contracte, ci in urma lui oamenii de afaceri din Golf sa descopere Romania", a conchis Traian Basescu. 

#traian basescu, #lumea araba, #oameni de afaceri, #investitii in Romania, #investitii externe , #stiri Traian Basescu