Basescu confirma ca va demisiona daca Parlamentul il suspenda

Miercuri, 18 Aprilie 2007, ora 00:05
770 citiri

Presedintele roman Traian Basescu, vizat de o procedura de destituire, a confirmat marti ca va demisiona daca este suspendat de Parlament prin votul prevazut pentru miercuri sau joi.

"La cinci minute dupa un eventual vot in Parlament in favoarea suspendarii mele voi demisiona", a asigurat Basescu la o alocutiune retransmisa in direct de principalele canale de televiziune. "Aceasta va permite electoratului sa judece cine trebuie sa ramana in functie, presedintele sau parlamentul", a adaugat el.

Basescu aratase deja saptamana trecuta intr-un interviu ca intentioneaza sa demisioneze, pentru a provoca alegeri prezidentiale anticipate, in caz de suspendare.

Presedintele, care ramane politicianul cel mai popular din tara la doi ani si jumatate de la venirea sa la putere in decembrie 2004, este acuzat de opozitie de a fi "incalcat Constitutia".

Curtea Constitutionala, al carei aviz este consultativ, aratase la inceputul lui aprilie ca faptele reprosate lui Basescu "nu reprezinta incalcari grave ale legii fundamentale, susceptibile de a antrena suspendarea lui".

Pentru a fi adoptata, cererea de suspendare trebuie sa primeasca 50% plus unu din voturile celor 469 alesi. In caz de vot favorabil, aceasta chestiune trebuie sa faca obiectul unui referendum organizat in termen de 30 de zile. Cele trei partide de opozitie la originea acestui demers, care dispun impreuna de 228 de voturi, au anuntat marti ca vor vota pentru suspendarea presedintelui.

Liberalii primului-ministru Calin Tariceanu, in conflict deschis cu Basescu, si alesii minoritatii maghiare, care formeaza impreuna guvernul, au afirmat ca nu au luat inca o decizie.

Democratii, din randul carora a provenit seful statului, si un mic partid liberal-democrat au aratat la randul lor ca vor vota contra suspendarii.

Analistii estimeaza totodata ca, in pofida declaratiilor hotarate ale opozitiei in favoarea suspendarii presedintelui, defectiunile din tabara lor sunt posibile, chiar probabile, nici unul din aceste partide neavand un candidat capabil sa il invinga pe Basescu in caz de alegeri prezidentiale anticipate.

Sursa: Rador