Basescu: Constructori straini, de ce mai veniti in Romania?

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 13:29
2639 citiri
Basescu: Constructori straini, de ce mai veniti in Romania?

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca nu intelege de ce firmele straine de constructii specializate in infrastructura rutiera mai vin in Romania cat timp in 2007 au declarat pierderi, neplatind impozit pe profit, in timp ce subantreprizele romanesti au inregistrat profit si au platit taxe, informeaza NewsIn.

La finalul discursului rostit in fata Consiliului Investitorilor Straini, presedintele Traian Basescu a tinut sa faca o remarca legata de constructorii straini care, din cauza faptului ca firmele romanesti nu indeplinesc conditiile de a contracta lucrari importante pe bani europeni, se ocupa de constructia infrastructurii rutiere din Romania.

"Curiozitatea este, privind la 2007, si nu voi da nume, dar daca sunt cumva aici reprezentantii acestor firme de constructii ii rog sa ia nota de ce spun, pe 2007 aproape toate au inregistrat pierderi lucrand in Romania, si atunci vine intrebarea fireasca: "Dragi mari companii de constructii europene, daca tot inregistrati pierderi in Romania, deci nu platiti impozit pe profit, de ce veniti aici ?".

Pentru ca aici suntem intr-o contradictie, firmele romanesti care vin in subantrepriza inregistreaza profituri si isi platesc darile la stat, iar marile firme de constructii europene in 2007 nu prea au inregistrat profituri in Romania si revine obsedant intrebarea: "De ce?" sau "De ce vin?", a intrebat retoric seful statului. Basescu a amintit si de o alta categorie de constructori, tot straini, care castiga licitatii pentru ridicarea unor imobile, primesc avansul de 30%, si apoi, timp de doi ani, nu fac nimic si se ajunge sa se rezilieze contractele.

"As vrea sa stiti ca apreciem ca fiind extrem de importanta prezenta investitorilor straini, dar si a firmelor straine, care ne invata cum sa reabilitam drumuri, cum sa construim autostrazi, dar vrem firme care sa fie corecte in relatia cu statul roman", a conchis Basescu.

Pe de alta parte, seful statului a precizat ca, daca tot s-au luat masuri care contribuie la scaderea riscurilor si cresterea stabilitatii, prin contractarea de imprumuturi externe, ar fi cazul ca aceste schimbari pozitive sa se vada in comportamentul individual al agentior economici, in special al bancilor.

"Va asigur ca am fost si voi ramane in calitate de presedinte al Romaniei un apropiat al investitorilor straini in Romania, atata timp cat acestia vor manifesta respect si responsabilitate fata de Romania", a avertizat insa seful statului.

#basescu, #constructori, #impozit , #stiri Traian Basescu