Basescu: Daca nu facem concedieri, angajatii vor fi platiti din imprumuturi

Joi, 06 August 2009, ora 10:04
1689 citiri
Basescu: Daca nu facem concedieri, angajatii vor fi platiti din imprumuturi

Presedintele Traian Basescu a spus ca a ajuns la cele 20 de procente din numarul angajatilor din administratia de stat care trebuie restructurati in urma analizei cresterii de personal din mandatul Guvernului Tariceanu si ca,daca nu se va lua aceasta masura, salariile se vor plati "din imprumuturi", transmite NewsIn.

Seful statului a subliniat ca diminuarea numarului de agentii guvernamentale trebuie sa se faca tinand cont de structurile corespondente celor din statele UE, care trebuie pastrate, si eliminand agentiile infiintate clientelar.

"S-a discutat mult in presa, multa vreme, agentii care au fost create pentru a se genera posturi de demnitari si de directori pentru clientela politica. Astea, daca nu-si justifica existenta, nu au de ce sa ramana", a explicat Basescu, miercuri seara, la postul public de televiziune.

Intrebat ce l-a determinat sa avanseze diminuarea personalului din aparatul central cu 20%, si nu un alt procent, Traian Basescu a explicat ca este vorba despre o aproximare ce tine cont de cresterea numarului de angajati din aceste structuri pe vremea fostului premier.

"M-am uitat cu cat a crescut personalul in timpul guvernarii Tariceanu. Simplu. Si mi s-a parut ca a crescut excesiv, cam cu acest procent", a spus presedintele.

Seful statului a subliniat ca, daca nu exista vointa politica pentru ca aceste reduceri sa fie facute, salariatii de la stat vor trebui sa fie platiti din imprumuturi.

"Daca nu exista vointa politica, ii vom plati din imprumuturi. Si cei care astazi pleaca in somaj din economie vor trebui ca din taxele lor sa platim imprumuturile inapoi si pentru acestia", a spus Basescu.

"Avem imprumuturi pe care le luam, pentru ca trebuie luate, dar trebuie sa ne diminuam volumul de bani pe care il imprumutam pentru a tine un aparat excesiv. Si asta face orice gospodar(..) Nu sunt deloc cinic, dar este interesul ca societatea sa faca fata acestei crize cu costuri cat mai mici", a adaugat presedintele.

Traian Basescu a spus ca ii este greu sa evalueze cati angajati ar trebui disponibilizati, ca "probabil 10-15.000 de oameni vor trebui sa plece din institutiile centrale", din ministere si din agentii. "Si ar trebui sa plece exact cei care sunt cel mai putin competenti", a spus Basescu, precizand ca pentru acest lucru e nevoie de teste.

Seful statului a spus ca orice criza economica inseamna costuri si ca, daca se va trece criza cu costuri mai putine costuri, atunci se va reactiona mai rapid la revenirea la cresterea economica. In acest context, Traian Basescu a spus ca evaluarile merg spre o crestere economica de -8.

"Daca in prima negociere cu Fondul Monetar International a fost evaluata o crestere economica negativa de minus 4, va pot spune ca astazi evaluarile merg la minus 8, deci mult mai puternic afectati decat cum a evaluat chiar si Fondul Monetar International", a precizat Basescu.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, seful statului a spus ca acesta ar putea fi de 8-8,5%. Basescu a spus ca la intalnirea de joi cu reprezentantul FMI va propune ca banii din a doua transa sa mearga spre buget, si nu la BNR.

"Acesti bani vor veni si, din pacate, datorita maririi deficitului bugetar, ca urmare a scaderii cu 8% a PIB, va trebui sa vedem in ce masura putem obtine de la FMI dreptul de a indrepta a doua transa catre bugetul de stat, si nu catre Banca Nationala. Sa vedem. Maine, eu voi avea o intalnire cu FMI si vom incerca aceasta varianta", a spus Basescu.

Intrebat daca acest lucru nu inseamna ca banii vor fi folositi pentru plata salariilor si a pensiilor, Traian Basescu a spus: "Nu numai. Sunt si salarii, pensii, sunt investitii...".

"Evaluand si trimestrul II, cred ca ne indreptam catre un deficit bugetar de 8-8,5% pentru acest an, fata de 4,6%, cat a fost prognozat in acordul initial cu FMI. Problema pe care o va pune ca partener FMI va fi in mod categoric: bine, bine, domnilor, scadere economica ce nu va este imputabila... Atentie! Deci, scaderea economica a Romaniei nu este imputabila Romaniei, ci conjuncturii internationale.

De asta si sper ca vom obtine ca transa a doua sa vina la bugetul de stat. Insa, in mod cert, vor spune: se prefigureaza 8,5, ia vedeti voi ce puteti face voi pentru voi sa va reduceti cheltuieile, sa nu aveti - 8,5, sa aveti 7 sau 7,2. Deci, trebuie sa ne asumam si noi, pentru ca este parteneriatul cu institutiile internationale.

Nu poti sa trimiti numai la ei finantarea deficitelor tale", a spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#basescu, #concedieri, #angajati, #imprumuturi , #stiri Traian Basescu