Basescu: evaziunea fiscala nu se ridica la 40% din PIB

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 09:10
1384 citiri
Basescu: evaziunea fiscala nu se ridica la 40% din PIB

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca evaziunea fiscala nu se ridica la 40% din PIB, asa cum indica "oameni care se pretind mari manageri", dar ca este in responsabilitatea ministrilor Finantelor si Internelor diminuarea acestui fenomen, transmite NewsIn.

Presedintele Basescu a precizat ca unul din subiectele discutate cu grupurile parlamentare ce sustin Guvernul a fost evaziunea fiscala. 

"In mod categoric trebuie intarite consistent masurile de combatere a evaziunii fiscale.

In acelasi timp trebuie sa fac o apreciere. Recunosc personal, evaziunea fiscala pare ca a devenit panaceu universal. Am vazut si afirmatii de la oameni care se pretind a fi mari manageri in lumea asta care fac afirmatii ca 40% din PIB sau 40 de miliarde reprezinta evaziunea fiscala", a aratat presedintele.

Basescu a spus ca cei care avanseaza astfel de proportii ale evaziunii sunt "cel putin mincinosi sau rau intentionati", luand in calcul inclusiv proportia din PIB, de aproximativ 20%, reprezentata de economia naturala, gospodariile taranesti.

"Dar zonele de mare evaziune sunt agricultura, alcoolul, tigari (contrabanda si evaziune), legumele care se aduc din import si care au o adevarata retea de introducere in tara, florile, chiar comertul intracomunitar.

De prea multe ori primim din cate o tara a UE carne care vine etichetata ca fiind produsa intr-o tara a Uniunii dar se poate constata ca e tocmai din Argentina sau Brazilia, de prea multe ori primim in UE ananas sau banane si nu am constatat ca in vreo tara din Europa de nord sa se planteze ananas sau banane.

Va trebui sa clarificam si lucrurile acestea si statul sa ia masuri de punere in regula a comertului intracomunitar care il afecteaza", a explicat presedintele.

Basescu a reiterat ca este responsabilitatea ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, si a ministrului de Interne, Vasile Blaga, sa diminueze accesul marfurilor care sunt obiect al evaziunii fiscale sau sa diminueze evaziunea fiscala.

"Nu as vrea sa-l intreb pe domnul Marica ce stie despre coruptia din vami sau pe seful Politiei de frontiera ce stie despre coruptia din frontiere pe unde trec tirurile cu tigari", a mai spus presedintele.

Presedintele Traian Basescu a avut, marti, intalniri cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR, UNPR si minoritatilor nationale, in cadrul carora a discutat despre scrisoarea de intentie catre FMI si masurile de austeritate ale Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #evaziune, #fiscala, #pib , #stiri Traian Basescu