Basescu: Exista gaz pentru Nabucco

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 15:33
1306 citiri
Basescu: Exista gaz pentru Nabucco

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca exista gaz pentru proiectul Nabucco in tari precum Iran, Irak, Egipt, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbaidjan si le-a cerut diplomatilor romani sa faca eforturi pentru a crea mediul in care consortiul sa contracteze integral cantitatea de gaz necesara.

"Nu trebuie cazut in plasa celor care spun: «Da, s-a semnat proiectul , dar unde e gazul?» Gazul exista, exista gaz pentru Nabucco si in Iran si in Irak si in Turkmenistan, in zona Caspica - Slava Domnului - conducta sa fie. Sa nu uitam si Egiptul, care a ajuns deja cu conducta pe teritoriul Turciei si are resurse sa contribuie cu parte din gazul necesar functionarii", a afirmat Traian Basescu in timpul Reuniunii anuale a diplomatiei romanesti, care a avut loc la Paslatul Cotroceni, precizeaza Mediafax.

El a adaugat ca, pe fond, contractarea gazului ramane o problema a companiilor care au format consortiul, din partea Romaniei fiind Romgaz. Seful statului a mentionat ca efortul diplomatic trebuie sa existe pentru a crea mediul necesar in care companiile care formeaza consortiul sa poata sa se manifeste si sa isi atinga obiectivul de a contracta integral cantitatea de gaz de care este nevoie.

Premierii Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Austriei si Turciei au semnat, pe 13 iulie, acordul interguvernamental pentru realizarea Nabucco. Constructia Nabucco este programata sa inceapa anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc in 2014-2015.

Transgaz a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 170,11 milioane de lei, in crestere cu 18,46%, si venituri majorate cu 11,57%, la 629,3 milioane de lei. In 2009, compania mizeaza pe un avans al profitului net de 31%, de la 239 milioane lei in 2008 la 313,8 milioane lei.

Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 73,5% din capital, in timp ce Fondul Proprietatea are aproape 14,98% din actiuni. Circa 11,5% din titlurile companiei sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Actiunile Transgaz se tranzactionau, joi, la un pret de 161,6 lei pe unitate, in crestere cu 2,21%, ceea ce indica o capitalizare de 1,9 miliarde de lei.

#basescu, #nabucco, #proiect, #south, #stream , #stiri Traian Basescu