Basescu: Foarte putine pensii vor scadea. Problema este comunicarea defectuoasa

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:48
1334 citiri
Basescu: Foarte putine pensii vor scadea. Problema este comunicarea defectuoasa

Presedintele Traian Basescu a participat marti la o dezbatere cu tema "Reforma institutionala a Statului Roman. Statul asistential, statul minimal sau statul eficient?", anunta Mediafax.

Reforma a avut un cost enorm si va rog sa va uitati in sondaje.

Tema reformei statului este vasta si m-as referi la cateva lucruri. Am inteles ca Romania nu mai poate supravietui fara reforma. Eu am spus in campanie acest lucru. In turul I in noiembrie pentru reducerea cheltuielilor se dadeau primele patru zile neplatite, iar in turul doi, alte patru. Este greu sa sustina cineva ca una am spus in campanie si alta dupa.

Va trebui sa definim statul social, aici, la noi in Carpati. Cum a inteles stanga statul social putem vedea in 2007 si 2008. Nici Europa nu mai poate rezista in sintagma de stat social asa cum au fost aplicate in unele state ale UE, iar masurile luate arata ca si acolo se fac pasi inapoi. Dintr-un motiv simplu: resursele care au stat la baza lui au fost imprumutate si nu produse.

Reforma statului implica o reforma in abordarea bugetului: modul in care cheltuim resursele, cheltuielile trebuie sa fie transparente, depolitizate. Nu obiectivele politice trebuie sa primeze in buget, ci cele regionale, de interese national.

Reforma fiscala este parte a reformei statului, largirea bazei de impozitare. Cu cat mai multe exceptii, cu atat mai mult sentimentul ca unii nu datoreaza nimic statului. Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral. Administratia locala este un alt element al reformei statului. Si aici s-au facut pasi: descentralizarea insotita de resurse.

Daca ne uitam la marii datornici la bugetul de stat gasim marile regii. Romania nu-si poate permite sa mai continue cu aceste datorii. Sunt datorii de sute de milioane de roni. Trebuie sa fie unul din obiectivele lui 2011: declansarea unor ajustari. Sigur implica discutii mai dure cu sindicatele, dar ele trebuie sa aiba loc. Pierderile generate de aceste regii se resfrang in datorii.

In reforma statului nu poate fi evitat cuvantul educatie. Neglijarea sectorului de educatie in procesul de reforma ar fi una din marile greseli pe care un guvern le-ar face. Sper ca noua lege sa indeparteze fabricile de diplome si sa dea competente.

Reforma statului inseamna si reforma sanatatii. Statul nu poate continua sa pompeze bani intr-un sistem nerformat.

Nu poate fi conceput un stat modern fara justitie, una moderna. Aici avem si noi o pasiune sa ne autoflagelam, dar si a aliatilor nostri. Totusi cifrele incep sa contrazica perceptia: sunt cateva sute de grupuri demantelate de procurori, sunt cateva sute de ofiteri si vamesi scosi din sistem. Statisticele arata ca Romania devine tot mai eficienta in lupta contra coruptiei. Sigur, ne uitam si la procesele solutionate, dar pentru asta a fost adoptata legea micii reforme in justitie.

A fost o generozitate excesiva a formelor de ajutorare sociala, manata de interese politice iar efectul a fost stimularea nemuncii. Resursele trebuie adresate celor care au nevoie.

Reforma statului inseamna si reforma constitutionala si electorala.

Partidele au nevoie de reforme. Si in principal cel de guvernamant. E nevoie de o generatie noua de politicieni carora sa li se permita accesul la varful partidelor.

Trebuie sa spunem ca Romania are o singura strategie, si aceea finantata. Deci daca ideea este "hai sa mai facem un colectiv, o adunare de minti luminate, sa ne dam ifose publice cat de preocupati suntem, dam Romaniei solutii", eu le spun ca nu voi cadea in aceasta capcana. Romania are un singur program finantat, cel convenit cu UE pe cele sapte programe operationale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #reforma, #stat, #educatie, #sanatate, #justitie, #datorii , #stiri Traian Basescu