Basescu: Formularea CE ca Romania incalca angajamentele asumate, inacceptabila

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 01:18
1222 citiri
Basescu: Formularea CE ca Romania incalca angajamentele asumate, inacceptabila

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca formularea din raportul CE ca "Romania incalca angajamentele asumate" este "inacceptabila", iar partea romana nu poate accepta o astfel de "exagerare" si doreste revenirea la o "abordare echilibrata". Basescu a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa, organizata la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.

Seful statului a precizat ca intelege "insatisfactia" Comisiei Europene in legatura cu ceea ce s-a intamplat cu Legea ANI la Senat si la Curtea Constitutionala. El a adaugat ca "insatisfactia" sa este mai mare, dar ca ceea ce s-a intamplat cu Legea ANI reprezinta "un incident".

"De la acest incident - Legea ANI - sa arunci o tenta profund negativa cand au fost suficiente progrese - remarcate in raport - mi se pare o exagerare", a adaugat presedintele Basescu.

Traian Basescu a sustinut ca formularea din document este "nedreapta" si ca, de aceea, considera ca trebuie sa reactioneze.

"Vreau sa stiti ca intotdeauna am considerat ca trebuie sa avem o relatie decenta cu Comisia Europeana si acum punctul meu de vedere este ca trebuie sa continuam sa cooperam . Nu vom accepta insa, cu tot respectul nostru pentru Comisia Europeana, formulari care nu reflecta realitatea, de genul: «Romania nu-si respecta angajamentele».

Se putea formula «Senatul Romaniei n-a respectat angajamentul», dar Romania e mare si are 22 de milioane de romani. Sunt institutii, Camera Deputatilor care a avut o atitudine absolut corecta fata de lege, Guvernul; eu am trimis-o de doua ori inapoi.

Nu poate spune nimeni ca Romania nu-si respecta angajamentele. DNA-ul este parte din angajamentele Romaniei, Parchetul General.

Cred ca formularea este nedreapta si din acest motiv, consider ca sunt obligat sa reactionez, aratand ca Romania isi respecta angajamentele, ca suntem determinati sa le ducem pana la capat, ca nu acceptam ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa iasa din parametrii in care a fost fixat la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si am convingerea ca impreuna, politicieni, Guvern, Parlament, opozitie din Parlament, vom gasi formulele ca noua lege ANI sa acopere angajamentele pe care Romania si le-a asumat", a aratat el.

El a mai spus ca "un incident" nu trebuia sa duca la formulari de genul "Romania nu isi respecta angajamentele" si si-a exprimat convingerea ca toti politicienii, atat de la putere, cat si din opozitie vor gasi formula ca noua Lege a ANI sa acopere angajamentele asumate.

"Sigur, de acord ca la Senat nu a existat vointa politica. Eu cred ca din acest punct de vedere, si opozitia trebuie sa faca o diferentiere intre lupta politica si interesul national.

Interesul national nu trebuie afectat de lupta politica. Iar acum avem nevoie urgent de o lege ANI. De ce va spun ca avem nevoie de o lege ANI si nu numai? In primul rand pentru ca, asa cum va spuneam, este parte, este un punct din angajamentele noastre fata de... - nu de Comisie, fata de celelalte 26 de state membre.

Romania s-a angajat ca intr-un timp, sa indeplineasca niste conditii. Aici am avut un incident, generat de Curtea Constitutionala, a existat o intentie pozitiva a Camerei Deputatilor, au materializat-o.

La Senat a fost o defectiune de parcurs. Sa speram ca va fi rapid remediata", a adaugat Basescu, mentionand ca, in urma acestui raport, a decis sa uzeze de atributul constitutional de a convoca Parlamentul in sesiune extrordinara, in prima parte a lunii august, in primul rand pentru legea ANI", a mentionat el.

Basescu: Formularea CE la Legea ANI - extrem de dura, pe buna dreptate; poate aude si Frunda


Traian Basescu a declarat, marti, ca formularea din raportul CE privind noua Lege a ANI i se pare "extrem de dura, pe buna dreptate", el citand din document si mentionand, la un moment dat, ca "poate aude si domnul Frunda"

. El a citat din raportul CE care constata ca "noua Lege ANI submineaza grav eficacitatea procesului de verificare, de sanctionare si de confiscare a bunurilor nejustificate si nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii", mentionand ca formularea Comisiei Europene i se pare extrem de grava, "pe buna dreptate".

"O alta remarca importanta din raport este urmatoarea: «In aprilie 2010, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale parti importante din legea privind Agentia Nationala de Integritate. Urmare a acestei decizii, Senatul Romaniei a adoptat o noua lege privind ANI, in data de 30 iunie 2010.

Cu toate acestea, aceasta noua lege submineaza grav» - deci, aceasta noua lege submineaza grav - «procesul verificarii efective, al sanctionarii si al confiscarii bunurilor nejustificate». Formularea Comisiei Europene mi se pare extrem de dura, pe buna dreptate.

Noua Lege ANI restrictioneaza transparenta intereselor economice si financiare ale demnitarilor si ale functionarilor publici si exclude sanctiunile disuasive care protejeaza impotriva coruptiei", a spus presedintele.

Seful statului a continuat sa citeze din raport: "Noua lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angajamentele luate de Romania in momentul aderarii". In acest moment, Basescu a spus: "Poate afla si domnul Frunda".

Basescu a citat din nou din document, precizand ca formularea acestuia i se pare "foarte grava". "Aceasta noua lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angajamentele luate de Romania in momentul aderarii.

Poate afla si domnul Frunda! Deci, as sublinia formularea grava: «Aceasta noua lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angajamentele luate de Romania in momentul aderarii»", a spus el.

Parlamentul si Guvernul au responsabilitatea de a modifica Legea ANI conform angajamentelor

Traian Basescu a declarat, marti, ca, potrivit raportului CE, Parlamentul si Guvernul au responsabilitatea de a modifica Legea ANI, dar in conditiile angajamentelor luate de Romania la momentul aderarii la UE, mentionand ca decizia de luni a Curtii Constitutionale creeaza conditiile modificarii acestei legi.

Basescu a mentionat ca raportul CE contine o formulare potrivit careia, in mod clar, Parlamentul si Guvernul au responsabilitatea de a modifica legea care a fost declarata neconstitutionala, dar in conditiile angajamentelor luate de Romania la momentul aderarii la UE.

"Raportul revine la ANI cu urmatoarea formulare, care creeaza obligatii pentru Guvern si pentru Parlament, si formularea este urmatoarea: «Pe langa cerintele Curtii, celelalte modificari introduse in Parlament reduc eficienta anchetelor desfasurate de ANI si transparenta bunurilor, prin introducerea unor declaratii mai putin detaliate.

In mod clar, Parlamentul si Guvernul au responsabilitatea de a modifica legea care a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, dar in conditiile angajamentelor luate la momentul aderarii». Deci, este o solicitare expresa catre Parlament si Guvern sa refaca urgent Legea ANI", a spus el.

El a apreciat ca decizia de luni a Curtii Constitutionale creeza aceste conditii.

"Si eu cred ca decizia de ieri a Curtii Constitutionale creeaza aceste conditii, dar ea trebuie facuta in asa fel incat sa raspunda angajamentelor Romaniei - aceasta este solicitarea expresa - angajamente care, in principal, vizeaza posibilitatea publicului si a institutiilor statului de a urmari ce se intampla cu averea unui demnitar in timpul mandatului sau in serviciul public", a spus el.

Referirile la achizitiile publice nu aveau ce cauta in Raportul CE

Basescu a declarat ca este de acord cu formularea din raportul Comisiei Europene referitoare la achizitiile publice, dar a precizat ca aceasta "nu avea ce cauta" in document, pentru ca nu reprezinta parte a MCV. Seful statului este de acord cu formularea din raportul CE privind necesitatea asigurarii transparentei in achizitiile publice.

"Dar nu avea ce cauta aici", a adaugat Basescu. El a precizat ca achizitiile publice nu constituie parte a Mecanismului de Coordonare si Verificare (MCV).

Raportul CE - aprecieri corecte privind realitatile tehnice, debalansat politic

Presedintele Traian Basescu a declarat ca raportul Comisiei Europene este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realitatile tehnice, dar care este "debalansat in privinta unor aprecieri politice".

Seful statului a adaugat ca "raportul trebuie foarte bine cunoscut". El a precizat, de asemenea, ca "ar fi optim" daca cei care se angajeaza in dezbateri referitoare la raportul CE ar citi documentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traian, #basescu, #comisia, #europeana, #ani , #stiri Traian Basescu