Basescu: guvernantii nu vor mai risipi bugetul in an electoral

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 18:05
1163 citiri
Basescu: guvernantii nu vor mai risipi bugetul in an electoral

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca instituirea de sactiuni la nivelul UE pentru nerespectarea politicii fiscal-bugetare a Uniunii prind extraordinar de bine Romaniei in conditiile in care toate guvernele care s-au succedat au creat inainte de alegeri dezechilibre macroeconomice, relateaza NewsIn.

Seful statului a precizat, vineri, dupa participarea la lucrarile Consiliului European de la Bruxelles, ca s-a discutat implementarea un pachet sever de masuri care vizeaza intarirea disciplinei bugetare si extinderea supravegherii economice asupra statelor membre.

"Pana la vara Comisia trebuie sa produca tot setul de masuri care sa materializeze deciziile luate de Consiliu cu privire la intarirea disciplinei bugetare si la extinderea supravegherii economice.

O motivatie acestor masuri exceptionale pe care Consiliul le ia - masurile nu sunt generate de faptul ca in lume este criza si ca in Europa criza se manifesta inca foarte puternic - este constarea faptului ca statele membre nu au avut toate o politica solida de respectare a politicilor fiscale si bugetare care sa le permita mentinerea in criteriile Pactului de Stabilitate, iar criza economica a generat o poza extrem de ingrijoratoare a fotografiei individuale a multora dintre statele Uniunii, printre care si Romania", a explicat seful statului.

Dincolo de faptul ca in Consiliu s-a decis modificarea Tratatului de la Lisabona pentru a crea un cadru pentru sprijinirea statelor care se confrunta cu probleme economice grave, a fost adoptat si un raport care vizeaza un set de masuri pentru intarirea dsciplinei financiare a statelor membre si s-a stabilit introducerea de reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice si a criteriului deficitului bugetar, extrem de importante si pentru Romania, a mai aratat Basescu.

El a subliniat ca s-a convenit o gama mai larga de sanctiuni pentru nerepectarea Pactului de stabilitate si crestere si s-a decis garantarea conformitatii bugetelor nationale cu standardele fiscale ale Uniunii Europene.

"Niciun buget national nu mai poate sa iasa din standardele fiscale ale UE. Altfel spus, vai de guvernele care cred ca in ultimul an de guvernare poti sa dublezi pensii, salarii, nu mai merge!", a aratat seful statului roman.

In plus, a mai precizat Traian Basescu, s-a stabilit instituirea unui mecanism separat, la nivelul Uniunii, pentru supravegherea dezechilibrelor macroeconomice din fiecare tara.

"Practic s-a spus stop tarilor cu comportament iresponsabil in raport cu nevoia de stabilitate a celorlalte state.

Era timpul sa se intample acest lucru daca tot vorbim de o Europa unitara, solidara si responsabila.

Aceste masuri prind extraordinar de bine Romaniei, daca urmariti ciclurile electorale, aproape cu regularitate, la fiecare patru ani, cu un an si jumatate inainte de alegeri in Romania se genereaza dezechilibrele cu care pe urma guvernul care vine trebuie sa lupte pentru a restabili echilibrele macroeconomice.

Lucru care se intampla si in Romania acum - procesul de restabilire a echilibrelor macroeconomice, care a fost mai dificil si pe fondul crizei economice globale", a subliniat Traian Basescu.

El a tinut sa evidentieze faptul ca noile exigente ale UE nu vor mai permite astfel de abuzuri precum cele care s-au intamplat in Romania, iar sanctiunile vor fi drastice pentru statele care incalca regula jocului.

Basescu a mai precizat ca la Consiliul desfasurat in aceste zile s-a decis crearea unui mecanism permanent de gestionare a crizelor cu obiectivul de a sprijini tarile aflate in dificultate.

"Motivatia acestui sprijin este legata de prevenirea afectarii intregii Uniuni Europene de un eventual derapaj in care ar intra un stat membru.

Lectia Grecia a fost o lectie care, printre altele, lucreaza ca un exemplu de ce se poate intampla, daca un astfel de mecanism nu exista, iar existenta lui permanenta ne arata ca Uniunea trebuie sa fie prudenta plecand de la realitatile ei din acest moment", a spus presedintele roman.

Seful statului a explicat ca instituirea acestui mecanism permanent necesita revizuirea punctuala a tratatelor, inclusiv a Tratatului de la Lisabona.

"Sigur, toti am fost de acord ca nu trebuie sa existe niciun fel de alta abordare cu privire la revizuire, trebuie sa fie o modificare extrem de limitata a Tratatului, dar care sa permita crearea acestui mecanism permanent si de asemenea sa permita aplicarea unor sanctiuni preventive extrem de severe statelor membre care nu se incadreaza in criteriile Pactului de stabilitate si crestere", a mai spus Basescu.

El a adaugat ca in cadrul Consiliului desfasurat joi si vineri s-a luat decizia politica in acest sens, detaliile de functionare a mecanismului si articolele din Tratat care trebuie modificate, precum si functionarea acestui mecanism de interventie urmand a fi prezentate in Consiliul din luna decembrie.

"Cert este ca modificarea Tratatului s-a decis, deci nu mai este dubiu daca se modifica Tratatul sau nu, doar cum il modificam si mecanismul de functionare trebuie stabilit si adoptat la Consiliul European din decembrie", a explicat seful statului.

"In orice caz, in 2013 modificarile din Tratat trebuie sa fie in vigoare pentru a putea substitui la expirare mecanismul creat acum in situatie de urgenta pentru Grecia si eventual alte state", a adaugat Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #buget, #ue , #stiri Traian Basescu