Basescu: Guvernul are datorii de 1,1 miliarde de euro

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 11:08
1289 citiri

Presedintele Traian Basescu a spus ca deficitul bugetar pe 2008 este de 4,8% "pe cash" si de 5,21% pe angajamente si ca datoriile Guvernului sunt de 725 de milioane de euro pe datorii facturate, iar pe cele nefacturate sunt alte 367 de milioane de euro si ca acestea trebuie platite. "Pentru a  iesi din dubiile deficitului pe 2008, va pot spune ca acesta este de 4,8 la suta pe cash si pe angajamente de 5,21 la suta, ceea ce inseamna o depasire majora a deficitului bugetar prognozat, care a fost la 2,3 la suta. 4,8 la suta deficit pe cash inseamna circa 7 miliarde, iar deficitul pe angajamente este de 7,81 miliarde de euro. Aceste realitati  trebuie corectate prin actualul buget", a spus Traian Basescu.


Seful statului a precizat ca este important ca inainte de construirea bugetului, Guvernul trebuie sa priveasca la datoriile care reprezinta in opinia lui "urgenta zero". "Privind la realitatea datoriilor pe care institutiile centrale inteleg ca economia este blocata chiar de Guvern" , a spus Basescu.


Traian Basescu a spus ca din cifrele pe care le detine, pana la 31 decembrie 2008, Guvernul are datorii de 725 de milioane de euro pe datorii facturate, iar pe cele nefacturate alte 367 de milioane de euro, adica 1,1 miliarde. "Primul lucru care trebuie facut este ca aceste datorii sa fie urgent achitate pentru a da lichiditate agentilor economici. Din discutiile pe care le-am avut aseara cu ministrul de Finante, decizia este ca, esalonat, pana la mijlocul lui martie aceste datorii sa fie integral achitate pentru a da agentilor economici posibilitatea sa reintre in miscare", a declarat Basescu.


Seful statului a spus ca administratiile locale au datorii  facturate de o jumatate de miliarde de euro si nefacturate de 400 de milioane de euro. "Institutiile  publice au datorii la agentii economici de peste 2 miliarde de euro. Prioritatea zero este deblocarea agentilor economici prin plata datoriilor pe care statul le are la ei", a reiterat Basescu.


Presedintele Traian Basescu participa la Conferinta Nationala a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania pe tema "Prioritati si masuri concrete anti-criza".

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...