Basescu: Guvernul si-a asumat masuri extrem de dificile

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 15:11
1381 citiri
Basescu: Guvernul si-a asumat masuri extrem de dificile

Presedintele Traian Basescu a mentionat, marti, la inceputul intalnirii cu Executivul, ca masurile asumate de Guvern sunt dificile, curajoase, dar si absolut necesare, ele vizand reducerea cheltuielilor bugetare si stabilirea unui nivel rezonabil de echitate intre diferite categorii din societate, precizeaza Mediafax.

"Asa cum v-am anuntat, as dori sa ne consultam pe cateva chestiuni care tin de fapt de capacitatea noastra de a accelera procesul de iesire din criza, pe de-o parte, iar pe de alta parte tin de capacitatea Romaniei de a nu trai din imprumuturi. Ce se intampla in astfel de situatii vedem putin mai la sud", a spus presedintele, la inceputul intalnirii de la Palatul Cotroceni.

Seful statului a adaugat ca Guvernul si-a asumat "masuri extrem de dificile legate de reducerea cheltuielilor bugetare si de stabilirea unui nivel rezonabil de echitate intre diferite categorii din societate", el apreciind ca acestea sunt "masuri curajoase, dar si absolut necesare".

Seful statului a spus ca vrea sa stie punctul de vedere al Guvernului referitor la reducerea cheltuielilor publice in administratia centrala si in administratia locala.

"Al doilea subiect asupra caruia as vrea sa va consult este legat de reducerea cheltuielilor sociale, in sensul ca, in momentul de fata, numarul mare de asistati si a unui procent important de asistenta nejustitificata face ca, de fapt, sa nu se poata concentra sprijinul social pe categoriile care au mai multa nevoie de asistenta sociala", a mentionat Basescu.

"As vrea sa va consult, sa stiu punctul dumneavoastra de vedere cu privire la cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare", a mai spus Basescu, adaugand ca se refera in mod special la programele de coeziune si la agricultura.

El a spus de asemenea ca doreste sa stie care este punctul de vedere al ministrilor si in ceea ce priveste modificarea Constitutiei si procesul de descentralizare.

Totodata, seful statului a mentionat legea pensiilor printre subiectele de consultare.

La randul sau, premierul Emil Boc a sustinut ca nivelul cheltuielilor de personal a scazut cu 16% in intervalul decembrie 2008-februarie 2010 si a afirmat ca deficitul bugetar ar fi urcat la 12%, in 2009, si la 17%, in 2010, daca Guvernul ar fi continuat politica fostului Cabinet.

El a aratat ca Executivul intentioneaza sa continue reducerea cheltuielilor cu personal, astfel incat ponderea acestora in PIB sa fie redusa in acest an de la 9,4% la 8,7%.

Premierul a asigurat in acelasi timp ca Executivul este preocupat si de absorbtia fondurilor comunitare, aratand ca acest proces depinde si de capacitatea administrativa a autoritatilor de a atrage banii.

Inainte de intalnirea cu presedintele, membrii Guvernului s-au reunit, luni seara, pentru a stabili un punct de vedere unitar asupra problemelor aflate pe agenda discutiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #cheltuieli, #comunitare, #criza, #fonduri, #iesire , #stiri Traian Basescu