Basescu: in 2011, Romania are de rambursat 4 miliarde de euro datorie

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 16:23
1270 citiri
Basescu: in 2011, Romania are de rambursat 4 miliarde de euro datorie

Presedintele Traian Basescu a prezentat joi, intr-un interviu la RRA, ca bugetul pe 2011 va fi grevat de datoria externa a Romaniei, in valoare de 1,6 mlrd euro, si de serviciul datoriei interne si externe, in suma de 1,9 mlrd euro, relateaza NewsIn.

"Pentru 2011, datoria externa este de 1,6 miliarde de euro, serviciul datoriei interne si al datoriei externe este de 1,9 miliarde.

Deci avem vreo 4 miliarde de platit la anul, in afara de sumele pe care le rostogolim, nu le punem la datorie.

Deci avem vreo 4 miliarde de platit, o suma consistenta", a explicat presedintele, care a admis ca aceasta datorie ingreuneaza bugetul pe anul viitor.

"Acesti bani nu-i putem da nici la investitii, nici in alta parte, dar sunt bani pe care i-am imprumutat de am platit la timp pensiile si salariile.

Aici avem o mare contradictie - si ma uit la foarte multi politicieni tineri necinstiti.

Este unul vine dintr-o familie de avocati prestigioasa si-l vezi guraliv si vorbaret...

La ceilalti nu ma astept la mai mult. Ii auzi cum tuna impotriva imprumuturilor, sa nu mai facem imprumuturi si pe de alta parte spun «Mariti salariile!».

Pai cu ce draga parlamentarule demagog si mincinos, cand Romania nu-si produce suficienti bani ca sa-si plateasca pensiile, asistenta sociala si salariile?

Cum vrei sa le plateasca, sa le si mareasca, fara sa imprumute?! Deci aceasta demagogie, minciuna in care incearca sa-i bage pe romani si sa-i dezinformeze nu poate functiona, sunt contradictii", a criticat presedintele.

Traian Basescu a spus ca aceasta situatie va mai dura.

"Romania va continua sa imprumute, din pacate, la fel cum am imprumutat in anii trecuti.

Ca noi nu putem arata de acesti 4 miliarde autostrazi si cai ferate modernizate. Nu putem! Abia anul asta se arata 10 km de autostrada din celebrul contract Bechtel.

In schimb ii putem arata toti cheltuiti in pensii si salarii in anii anteriori si acum trebuie sa-i platim.

La fel ni se va intampla multi ani inainte", a sustinut presedintele. Seful statului a sustinut ca Guvernul promoveaza o reducere a acestor costuri, astfel incat sa se poata puna accentul si pe dezvoltare. Presedintele a spus ca si in acest an Romania are "o suma destul de mare de platit, de rambursat - peste 2 miliarde de euro". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#basescu, #datorie, #euro , #stiri Traian Basescu