Basescu: Incercam scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 14:44
996 citiri
Basescu: Incercam scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca spera sa gaseasca intelegere la nivelul Consiliului European si al Parlamentului European pentru scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii, relateaza Mediafax.

"Mandatul demnitarilor romani care abordeaza problemele de stabilitate fiscala la nivel european si national, in discutiile cu Bruxelles-ul, e extrem de limpede: sa incercam sa scoatem din deficitul bugetului de stat deficitul generat de bugetul de pensii.

Apreciem ca fara aceasta abordare vom avea probleme in a ne asigurare resurse pentru propria dezvoltare si, asa cum spunea si domnul presedinte, ar fi incorect ca tari care incearca implementarea unui sistem modern, cu fonduri private de pensii, sa fie penalizate exact pentru ca au adoptat un sistem modern, care a contribuit si el la crearea deficitelor la fondul de pensii", a declarat Basescu.

El a facut aceste afirmatii in timpul declaratiei de presa sustinuta impreuna cu presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, aflat in vizita oficiala in Romania.

"Speram ca la nivelul Consiliului European si la nivelul Parlamentului European sa se inteleaga acest lucru.

Voi fi foarte deschis: si vechi state membre ale UE au deficite uriase ale fondurilor de pensii.

Cred ca vom reusi sa coagulam o majoritate critica, in asa fel incat subiectul sa fie foarte serios abordat la nivelul Consiliului European.

Oricum, Polonia si Romania vor sustine aceasta abordare a eliminarii din deficitul de stat a deficitului fondului de pensii", a mai spus Basescu.

Presedintele Bronislaw Komorowski sustinuse anterior ca este important ca UE sa sustina reforme de sistem, chiar si dificile, ale tarilor care au aderat la UE recent si care au ales solutii moderne.

"O astfel de solutie a fost reprezentata si de fondurile deschise de pensii.

In ceea ce priveste calcularea sau necalcularea lor in datoria publica, este o chestiune decisiva care ne da un imbold sau ne descurajeaza sa continuam aceste reforme", a mentionat Komorowski.

In ultimii ani, bugetul asigurarilor sociale a fost sprijinit prin transferul unor sume de la bugetul de stat, pentru plata pensiilor.

O astfel de procedura va fi aplicata si anul viitor, cand ar urma sa fie alocata, conform proiectului de buget, o subventie de 12,8 miliarde lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, # deficit, # buget, # stat, # fond, # pensii , #stiri Traian Basescu