Basescu: Legea pensiilor este un angajament nerealist

Miercuri, 04 Iulie 2007, ora 22:27
990 citiri

Presedintele Traian Basescu si-a reiterat, miercuri, intr-o declaratie de presa, intentia de a cere Guvernului sa indice sursele de finantare pentru legea pensiilor, prevenind ca nu va promulga legea pentru a nu contribui la prabusirea sistemului public de pensii si pentru a nu fi partas la "inselarea unor amarati".

Seful statului a tinut sa-i asigure pe pensionari ca nu se impotriveste maririi pensiilor lor si ca nu va face decat "sa puna presiune asfel incat sa avem o abordare realista a acestui subiect".

Traian Basescu a mai spus ca, analizand declaratiile de intentii ale Guvernului privind acordarea de subventii si a planurile de investitii, este posibil ca majorarea punctului de pensie sa nu poata fi acoperita doar de cresterea economica.

"Numai in 2008, aplicarea acestei legi ar insemna o crestere de 2.5 miliarde euro la bugetul de pensii, care nu poate fi justificata pe seama cresterii economice de 6% din acest an", a apreciat seful statului care a precizat ca "raman descoperite peste 1,5 miliarde de euro".

Guvernul nu va putea acoperii investitiile promise

Pentru a demonstra nevoia clarificarii surselor bugetare, presedintele a inventariat alte cresteri si investitii promise de Guvern si care nu ar putea fi acoperite in integralitate prin efortul bugetar actual.

Basescu a enumerat asadar marirea bugetului educatiei la 6% din PIB pentru 2008, virarea contributiei de un miliard de euro catre UE, scaderea CAS cu 6% de anul viitor, acordarea unei subventii de 100 de euro pentru fiecare hectar agricol din zonele montane. Nu toate aceste obligatii ar putea fi duse la indeplinire, a argumentat presedintele.

Referitor strict la pensii, Basescu a spus ca aplicarea acestei legi ar duce la dublarea fondului actual de pensii care momentan este de 6 miliarde euro. In 2008 si 2009 la fondul de pensii ar trebui sa intre 5 miliarde de euro daca legea va fi aplicata, a spus seful statului.

"Toate aceste angajamente mi se par nerealiste, iar ca sef al statului, prin promulgarea legii nu vreau sa fiu partas la inselarea opiniei publice. In opinia mea, daca legea se aplica asa cum e ea astazi votata de Parlament, Guvernul trebuie sa vina sa spuna cinstit, transparent ce taxe pune in plus pentru ca aceasta lege sa fie alimentata cu resurse financiare, sa spuna daca renunta la programele de dezvoltare de infrastructuri, la marirea bugetului pentru educatie", a declarat Traian Basescu.

Pensii apolitice

Presedintele a pledat pentru depolitizarea acestui subiect si pentru o abordare explicativa. "Ingrijorarea mea este sa nu ne aflam cumva in fata unei tentative de a insela niste amarati, pensionarii cu pensii mici", a mai punctat Basescu.

El a mai spus ca exista posibilitatea ca aceasta lege sa nu devina operationala si sa fie o lege ca cea data de Guvernul Nastase in cunostinta de cauza ca nu vor fi bani pentru aceste masuri.

Seful statului a dat doua exemple in acest sens, pe care si secretarul executiv al PD, Vasile Blaga, le-a dat sambata, la Realitatea TV, la emisiunea "3x3", vorbind despre acelasi risc de inaplicabilitate.

Astfel, ca si Blaga, Basescu a mentionat ordonantele (abrogate de Guvernul Tariceanu I din lipsa de bani, n.r.) prin care "pensionarii erau pacaliti" ca li se va acorda contravaloarea in bani a tichetelor CRF nefolosite si cea privind ajutorul pentru sotul supravietuitor. Acestea sunt ordonante electorale care nu au fost aplicate niciodata, a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a spus ca doreste marirea pensiilor, dar ca opinia publica are dreptul sa stie daca acest lucru e posibil.

"Daca as fi un spectator mut la competitia politica in problema pensiilor, as avea sentimentul ca as putea deveni partas la inselarea unei mari categorii de oameni", a conchis el. De aceea, a reiterat seful statului o declaratie facuta marti la Realitatea TV, va cere in baza Constitutiei indicarea de catre Guvern a surselor de finantare pentru lege, cel putin pe termen mediu. "Dorinta mea este sa contribui la aplicarea acestei legi", a mai spus Basescu.

Guvernul a informat, miecuri, ca majorarea pensiilor, incepand cu 1 ianuarie 2008, nu va afecta investitiile programate pentru domenii prioritare precum educatie, sanatate si agricultura.

Guvernul cunoste riscurile

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat, miercuri, ca Executivul a "analizat foarte atent" implicatiile pe care le presupune majorarea pensiilor, analiza care sta la baza acestei decizii fiind "una realista".

"Cresterea economica nu va afecta nici stabilitatea macroeconomica si nici nu va determina efecte inflationiste. Evaluarile potrivit carora este posibil un colaps al sistemului de pensii se bazeaza pe speculatii si zvonuri alarmiste. Raspandirea unui asemenea zvon poate induce un sentiment de panica in randul populatiei, fara a exista o baza reala", a afirmat Spataru.

Potrivit Cameliei Spataru, sursele care vor sustine aplicarea cresterii pensiilor provin, in principal, din dezvoltarea economica, din cresterea numarului de salariati si cresterea veniturilor salariale. "Cresterea economica pe care Romania a inregistrat-o in ultimii doi ani trebuie sa se reflecte asupra tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt salariati sau pensionari", a adaugat Spataru.

De asemenea, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, l-a prevenit pe Basescu ca nepromulgarea legii pensiilor inseamna "o incalcare grava a Constitutiei care prevede explicit ca statul este obligat sa asigure conditii de viata decente romanilor si cu atat mai mult celor peste 5,5 milioane de pensionari".

"Acest refuz reprezinta un motiv serios pentru demiterea presedintelui", mai spunea intr-un comunicat de presa de miercuri liderul deputatilor social-democrati.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)