Basescu: Nimeni nu are cati bani ar vrea. Va mai aparea o propunere pentru bugetul UE

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:35
1456 citiri
Basescu: Nimeni nu are cati bani ar vrea. Va mai aparea o propunere pentru bugetul UE

Traian Basescu a prezentat situatia economica a Romaniei, in contextul ultimelor evolutii, dar si perspectivele negocierilor de la Bruxelles, pentru bugetul UE 2014-2020.

Business24 prezinta cele mai importante declaratii:

Traian Basescu:

- Primul lucru care trebuie remarcat este faptul ca zona euro se afla in recesiune, iar ideea ca trebuie sa fim extrem de seriosi pentru a ne valorifica sansele de a avea crestere economica in 2013, este o idee care trebuie valorificata.

- Perspectivele ne obliga sa privim foarte realist si situatia noastra. Daca analizam ultimele patru trimestre, se observa o cu usurinta ca Romania a avut trei trimestre cu scadere si unul cu o crestre.

De ce nu am reusit sa pastram cresterea economica

- De ce nu am reusit sa pastram cresterea: primul si cel mai important motiv este neutilizarea fondurilor UE. Daca Romania ar fi utilizat banii europeni, astazi am fi vorbit de crestere. Am subliniat acest lucru pentru imporanta pe care o au fondurile europene. Trebuie sa renuntam la jocurile politice. Realitatea este ca nici unii, nici altii, nu si-au facut treaba pana la capat.

- A fost un audit al Curtii de Conturi la inceputul anului 2011. S-a instituit o perioada in care nu s-au mai decontat facturi, Comisia Europeana a cerut corectii care trebuiau sa se impletementeze integral pana la 1 iunie.

- Din pacate, in perioada ianuarie - iunie, trebuia finalizat procesul de implementare a procedurilor, lucru care a fost inceput in ianuarie - februarie, dar s-au schimbat doua guverne, care au fost mai mult interesate de politica. Auditul de la sfarsitul lunii iunie a aratat ca nu ne facusem temele.

- S-a ajuns la presuspendare. CE a dat un termen de doua luni de zile. Procedurile pe care ne-am angajat sa le implentam trebuie facute in aceasta perioada. La Comisie exista disponibilitatea sa ni se plateasca facturile, care se acumuleaza la Ministerul Economiei. Ar fi extrem de important ca lucrurile sa fie privite cu seriorizate.

- Problema este legata de implementarea procedurilor. Aceste lucruri trebuie facute si sunt mai mult de ordin administrativ. Autoritatile de management pot intrerupte unele contracte, dar este esential ca pe programele suspendate sa se ia masuri.

- Daca utilizam un miliard de euro, Romania nu ar fi avut crestere negativa in T3. O alta cauza este seceta. A afectata consistent productia agricola, comparativ cu 2011. Am fi putut compensa cu banii europeni. O alta cauza este reducerea investitiilor. Criza politica a facut sa avem iesiri de capital mai mari decat ne-am fi dorit. Intrarile nete de capital sunt inca pozitive, dar ingrijorator nu este faptul ca avem intrari nete pozitive, ci ca riscam ca anul viitor sa trecem pe intrari nete negative. Iesirile de capital au fost stimulate de instabilitatea politica.

- Guvernul s-a hotarat sa cumpere masini a caror valoare sa nu depaseasca 18.000 de euro. Cred ca este una dintre masurile neinspirate in acest sfarsit de an. Acesti bani ar trebui utilizati la plata facturilor restante de la ministere.

- Plecand de la legea pensiilor, de la realitatea ca de trei ani pensiile nu au fost indexate, ar trebui sa indexam pensiile. Esenta este stabilitatea fiscala, iar partidele care vand gogosi ar trebui sa vina cu un buget realist. Si unii si altii nu vor sa prezinte bugetul pentru ca nu au sustinere pentru gogosile pe care le vand la televizor.

Obiective 2013

- Sunt cateva lucruri imporante pentru 2013: pregatirea absorbtiei si aplicarea procedurilor pana la 15 decembrie, in asa fel incat guvernul sa intre in 2013 cu o capacitate sporita a absorbtiei fondurilor europene.

- Principalul obiectiv al anului 2013 trebuie sa fie cresterea economica si crearea locurilor de munca. Politicienii trebuie sa vina cu solutii. Una este sa spui crestere economica de 0,5%: asta nu inseama o crestere a locurilor de munca, ci doar o optimizare. Trebuie sa vii cu o crestere de 2-5%. Avem resursa interna. Trebuie sa deschidem locuri de munca acolo unde putem noi, nu doar din fonduri europene.

- Preturile de pe piata mondiala au facut rentabile niste activitati care pana acum nu erau rentabile. Eu nu pledez pentru o solutie sau alta. Daca este mai buna solutia guvernului, cu un parteneriat strain, este bine, sa o faca, dar trebuie sa cream si noi locuri de munca pentru ca deficitul de la pensii nu se poate reduce.

- Avem un angajament cu FMI, un angajament pe care actualul guvern l-a gasit in vigoare. Un angajament pe care nu l-a respectat nici Boc, nici Ungureanu, nici Ponta, in ceea ce priveste managerii privati. Am facut o mica cercetare: peste tot, numai politruci.

- Sunt un sustinator fara rezerve al privatizarilor. In perioada de criza, privatizarile merg mai greu. Cat o sa lungim lista esecurilor la privatizare? De ce insist pe acest lucru: atat timp cat vom mentine management politizat, toate societatile for fi capusate.

- Un alt element care ne poate duce catre crestere economica: reforma in Sanatate. Va pot spune ca pana cand nu deschidem accesul banilor privati in domeniul sanatatii, ne vom tari in aceasta situatie. O impletire intre sistemul de stat si cel privat in sistemul de sanatate, este ceea ce ne trebuie acum.

- Romania a facut eforturi uriase in perioada 2010-2011. Avem cu ce sa crestem, dar guvernantii trebuie sa faca ceea ce trebuie. Ce imi este foarte clar este ca avem potential sa crestem, sa trecem cu relaxare de perioada de criza in care Europa se afunda. Nu vreau sa spun ca ofer un program de guvernare. Nu trebuie sa disperam pentru acest 0,5%, trebuie sa avem in vedere ca scaderea se poate croniciza. Si ajungem sa platim niste costuri care se datoreaza strict politicienilor.

Negocieri dure la Bruxelles

- Nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles. Sunt pregatit sa folosesc dreptul de veto daca se incalca tratatul. In sase ani, nu am niciun stat care sa foloseasca dreptul de veto. 2007-2013 a durat 3 zile si 2 nopti. Romania a obtinut un buget pe care nu poate sa il cheltuiasca.

- In aceste negocieri nimeni nu tipa, trebuie sa ai argumente. CE are obligatia sa faca propuneri. CE a emis propria propunere care incearca sa armonizeze punctele de vedere ale statelor. Pana miercuri, va mai aparea cel putin inca un proiect. Nimeni nu are bani cati ar vrea si inca nu s-au rezolvat problemele cu donatorii. Este o decizie politica. Cu cat contribuim si cat ne revin. Este nevoie de buni politicieni, nu de contabili.

- Dreptul de veto trebuie introdus de o tara cand este incalcat tratatul de aderare. Daca ati observat, eu inainte, nu am facut declaratii de pozitie, pentru ca te duci dezarmat. Poti sa prezinti ce se va discuta, care sunt subiectele. A te duce in pielea goala, este o vulnerabilitate.

- Imi trebuie o echipa care sa fie in afara salii, in spatiile rezervate Romaniei si cand discutam de acele ajustari, sa imi poata spune repede care sunt efectele in bugetele de stat ale Romaniei. Partea politica, va asigur ca sunt capabil sa o acopar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica Basescu, #declaratii basescu, #fonduri europene Basescu, #situatie economica Basescu , #stiri Traian Basescu