Basescu: Noua formula de calcul a contributiei la Mecanismul de Stabilitate, favorabila Romaniei

Vineri, 25 Martie 2011, ora 17:53
1466 citiri
Basescu: Noua formula de calcul a contributiei la Mecanismul de Stabilitate, favorabila Romaniei

Consiliul European a aprobat vineri decizia de modificare a Tratatului UE privind introducerea Mecanismului European de Securitate, cu o valoare totala de 700 de mld. de euro, presedintele Traian Basescu afirmand ca s-a ajuns la un compromis favorabil Romaniei pe tema contributiei la mecanism, relateaza NewsIn.

"Una din dezbaterile tehnice importante a fost legata de cheia de distributie a contributiei statelor membre la fondul destinat Mecanismului European de Stabilitate.

In cele din urma, s-a gasit un compromis, chiar altaltaieri, si a fost ajustat si in timpul summitului.

Desi Romania nu este afectata in momentul de fata, deci nu trebuie sa contribuie la crearea Fondului, era important pentru ca mai devreme sau mai tarziu vom deveni membri ai zonei euro", a spus Basescu, la finalul reuniunii Consiliului.

Seful statului a explicat ca Romania nu mai este dezavantajata de formula de calcul, astfel incat, daca in forma initiala ar fi trebuit sa plateasca 2,3-2,4 miliarde de euro, printr-o distributie egala intre populatie si PIB, noua formula, "daca ar fi aplicata Romaniei maine", ar duce contributia la 1,3-1,4 miliarde de euro.

"Deci o ajustare favorabila tarilor care sunt in proces de reducere a decalajelor intre ele si tarile vechi ale UE", a precizat Basescu.

Mecanismul European de Stabilitate va fi instituit de la 1 ianuarie 2013 si va deveni functional in luna iunie a acelui an, toate statele membre angajandu-se sa ratifice modificarilor aduse Tratatului pana la sfarsitul anului 2012.

Fondul total la dispozitia mecanismului va fi de 700 de miliarde de euro si va fi colectat in interval de cinci ani de la intrarea in functiune a mecanismului, cu o contributie cash in primul an de 80 mld euro per total.

La finalul lunii februarie, presedintele Traian Basescu a avut o discutie cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, despre distributia contributiei la Mecanismul European de Securitate, sustinand ca aceasta "dezavantajeaza" Romania, si a solicitat un nou mod de calcul.

"Voi spune doar cateva cuvinte legate de sustinerea noastra pentru modificarea Tratatului de la Lisabona in vederea instituirii Mecanismului European de Stabilitate, iar aici in discutie am insistat asupra unui aspect legat de contributia fiecarui stat membru al Uniunii la finantarea Mecanismului de Stabilitate.

Aici avem o singura problema asupra careia am atentionat pe domnul presedinte, distributia contributiei asa cum ea este acceptata de cea mai mare parte a statelor ar dezavantaja Romania", a spus Basescu, la finalul unei intrevederi cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Seful statului a afirmat ca a solicitat un mod de calculare a contributiei "care sa nu ne puna in dificultate". 

#basescu, # contributia la mecanismul de stabilitate, # consiliul europei, # zona euro , #stiri Traian Basescu