Basescu: Nu am iesit din criza, am iesit din zona de risc

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 00:23
1346 citiri
Basescu: Nu am iesit din criza, am iesit din zona de risc

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara ca Romania a iesit din zona de risc, nu din criza economica, afirmand ca se va incerca majorarea salariilor bugetarilor pana la nivelul de dinainte de taiere, transmite Mediafax.

"Nu am iesit din criza, am iesit din risc, din zona de risc, dar trebuie sa consolidam stabilitatea macroeconomica. Deci nu s-a terminat criza in Romania. Nu mai suntem in perioada in care sa trebuiasca sa taiem. Dimpotriva, incet-incet, vom incerca sa aducem veniturile bugetarilor la valorile dinaintre de taieri, din momentul in care eram in plina criza. Dar nu va fi veselie. Depinde cum functioneaza economia. Totul e sa stam in aceste echilibre, altfel riscurile sunt majore, sa nu mai platim salarii, sa nu mai platim pensii", a declarat Traian Basescu.

El a explicat ca Romania nu refuzat ultima transa de FMI, ci nu s-a mai tras pentru ca era destinata BNR, unde exista o rezerva suficienta pentru a putea gestiona chiar situatii dificile de atac asupra leului, de atacuri speculative.

"In cazul in care va fi un atac masiv si vom fi in situatia de a reduce foarte mult rezerva valutara, imediat vom apela la aceasta suma pe care ne-o tine la dispozitie FMI", a adaugat seful statului.

De asemenea, el a catalogat noul acord pe care Romania il va incheia cu FMI, UE si BM drept "acordul de prevenire a populismului".

"Nu ne-a obligat nimeni. Noi puteam sa intrerupem acordul cu Fondul, puteam sa nu avem un acord cu atatea detalii sau cu atatea domenii care trebuie reformate. Puteam sa avem un acord mult mai simplu, pentru ca nu cerem bani si nu suntem in situatia in care - daca nu faci asta nu incasezi transa. Insa am dorit ca utilizand si expertiza Fondului si a UE sa continuam un proces de reforma", a afirmat Basescu.

Presedintele a declarat, duminica seara, ca acordul cu FMI, UE si BM s-a incheiat cu succes si ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica durabila, desi unele masuri luate au fost extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populatiei. Traian Basescu a declarat, tot atunci, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#criza economica, #declaratiile presedintelui, #fmi, #traian basescu, #ultima transa de la fmi, #zona de risc , #stiri Traian Basescu