Basescu: Nu avem atata saracie, cat nemunca si abuzuri in sistem

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 17:37
846 citiri
Basescu: Nu avem atata saracie, cat nemunca si abuzuri in sistem

Presedintele Traian Basescu a pledat, in mesajul sau adresat Parlamentului, pentru reducerea ponderii cheltuielilor sociale in bugetul de stat, deoarece statul roman nu-si mai poate permite plata ajutoarelor sociale pentru cei care pot, dar nu vor sa munceasca si pentru functionari incompetenti, potrivit NewsIn.

"Ne aflam intr-un moment in care trebuie sa intelegem ca suntem in fata unei alegeri decisive: vrem un stat european care sa lucreze pentru bunastarea si prosperitatea cetatenilor sai, sau vrem un stat de tranzitie cu institutii slabe care servesc politicienii si clientela lor?", a spus presedintele Basescu la inceputul discursului sau din plenul Camerelor reunite.

Traian Basescu a sustinut ca romanii au fost mintiti in 2007 si 2008 pentru ca puterea de atunci sa le acorde voturi prin ajutoare acordate dincolo de limita de suportabilitate a economiei.

"Romanii sunt revoltati pentru ca au fost mintiti. In perioada 2007-2008 au primit mai mult decat se putea da, din considerente electorale, si acum se vad in situatia grea de a li se lua inapoi.

Trebuie sa le spunem ca statul roman nu-si mai poate permite sa plateasca salarii si functionarilor incompetenti si bolnavilor inchipuiti si nu mai poate aloca ajutoare sociale celor care pot sa munceasca, dar nu vor.

Romania nu se mai poate imprumuta pentru a consuma", a afirmat seful statului.

Acesta a sustinut ca masurile de austeritate presupun si o regandire a solidaritatii sociale.

"Austeritatea nu poate fi traversata fara solidaritate. Este clar ca unii au fost loviti mai mult decat altii de catre criza.

Este nevoie mai mult decat oricand de solidaritate sociala care se construieste in vremuri grele.

Din pacate, in 2007-2008 s-a construit in vremuri bune o falsa solidaritate bazata pe clientelism, minciuni economice si nemunca", a spus Basescu.

El si-a argumentat asertiunea prin faptul ca, intr-o perioada de crestere economica accelerata a crescut si numarul asistatilor sociale, desi acesta ar fi trebuit sa scada, in conditii normale.

"In 2004, Romania avea in asistenta sociala de la nivel central 6,4 milioane de cetateni.

Pana in 2008, guvernul condus de domnul Tariceanu a ajuns la 13,9 milioane de asistati. Este evident ca avem dificultati uriase in a suporta financiar o asemenea utilizare a bugetului.

Nici acum politicienii care au guvernat in 2004-2008 nu sunt constienti de ce au facut", a afirmat Traian Basescu.

Dublarea numarului asistatilor sociali a determinat o crestere apreciabila a cheltuielilor sociale care au ajuns la 46% din veniturile bugetului de stat, la care se adauga 30% pentru salariile bugetarilor.

"Cu ce se mai pot face investitii, cu ce se mai pot face cheltuieli materiale pentru educatie, sanatate, sau interne?", s-a intrebat retoric Basescu.

Acest sistem ar fi permis abuzurile si incurajarea celor care vor sa traiasca exclusiv din veniturile furnizate de catre stat cu titlu de asistenta sociala.

"O analiza atenta arata ca nu avem atata saracie, cat avem nemunca si abuzuri in sistem.

Constatarile Ministerului Muncii cu mii de pensioanari fara justificare, cu sute de mii de alocari de ajutoare sociale fara justificare sunt relevante.

Prin mentinerea acestui nivel al cheltuielilor sociale sacrificam viitorul Romaniei pentru ca nu avem bani pentru investitii si punem in dificultate angajatii din sectorul privat care-si platesc contributiile", mai spus presedintele. 

#basescu, #buget, #sistem, #stat , #stiri Traian Basescu