Basescu nu renunta la confiscarea averilor ilicite

Marti, 21 Iunie 2011, ora 22:40
1876 citiri
Basescu nu renunta la confiscarea averilor ilicite

Traian Basescu a anuntat ca nu va renunta la eliminarea prezumtiei dobandirii licite a averilor, iar articolul va merge mai departe spre Parlament, informeaza Mediafax.

Presedintele a spus ca va trimite la Parlament articolul in forma pe care a trimis-o la Curtea Constitutionala, fara a face o revizuire legat de acest subiect.

El a comentat, marti seara, dupa consultarile cu partidele pe tema propunerii de modificare a Constitutiei, comunicatul de presa dat publicitatii de Curtea Constitutionala dupa analizarea propunerilor presedintelui.

Presedintele a explicat ca, pe de-o parte, a insistat pentru eliminarea respectivei prevederi din Constitutie intrucat legea fundamentala contine o alta norma care stipuleaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata.

"Vreau sa intelegeti foarte clar ca averea este protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia.

La articolul 44, inainte de aceasta formulare (cea propusa de presedinte pentru eliminare, n.r.), exista formularea «averea dobandita licit nu poate fi confiscata».

Deci Constitutia da garantii celor care detin averi licite ca nimic nu li se poate intampla", a spus presedintele.

Pe de alta parte, seful statului a invocat existenta unei declaratii a Consiliului JAI in 24 februarie 2005 referitoare la "confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunile".

Aceasta decizie este, potrivit lui Basescu, obligatorie pentru toate statele membre si ar fi trebuit implementata pana in luna martie 2007.

"Singurul stat din Uniunea Europeana care prin Constitutie contravine deciziei Consiliului JAI este Romania", a spus, marti seara, presedintele.

"Nu voi revizui textul propus si voi insista ca Parlamentul sa ia in considerare propunerea asa cum a fost inaintata.

Aceasta decizie (cea a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, n.r.) este obligatorie si vizeaza si confiscarea extinsa a averilor", a adaugat seful statului.

Acesta a facut chiar o referire la procedeul de "confiscare extinsa" a averii, afirmand ca in Romania exista situatii in care cei cercetati pentru diferite infractiuni "isi muta repede averile pe numele rudelor".

"Nu ar mai putea sa-si mute averile in cazul acestei confiscari speciale", a adaugat presedintele. 

#averi ilicite constitutie, #constitutie, #averi, #averi licite, #traian basescu , #stiri Traian Basescu