Basescu: Nu sunt un partizan al privatizarii Romgaz, Transgaz si Transelectrica

Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:39
1766 citiri
Basescu: Nu sunt un partizan al privatizarii Romgaz, Transgaz si Transelectrica

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, ca nu este un partizan al privatizarii Romgaz, Transgaz si Transelectrica, dar ca se poate discuta in ceea ce priveste producatorii de energie, informeaza Mediafax.

"Eu nu sunt un partizan al privatizarii Romgazului, a companiei de gaze. Nici a Romgazului, nici a Transgazului.

Sunt de acord ca putem discuta despre privatizare la producatorii de energie, la termocentrale, pentru ca nu depinde... pretul depinde de un regulator national, care poate gestiona lucrurile si nu se pot face exagerari.

Sunt de acord sa privatizam actiuni, sa vindem actiuni la Posta Romana, fara sa fiu un sustinator al pierderii pachetului majoritar la Posta.

Dar Posta trebuie sa-si faca rost de bani pentru modernizare, cum si termocentralele trebuie sa daca la fel, dar m-as bucura sa cumpere cineva o termocentrala, insa, exclus Transelectrica", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca Transelectrica este un exemplu de companie strategica, extrem de importanta.

"Criza ne-a aratat ca este bine ca in anumite momente statul sa poata interveni, cum ne-a aratat si la Romgaz, cand in anumite momente statul trebuie sa aiba parghii sa intervina.

Deci nu sunt un adept al privatizarii segmentelor vitale, atat cat au mai ramas ele la stat, incepand de la Posta, unde se pot vinde actiuni, ca si la Transelectrica, ca si la Romgaz, dar fara sa pierdem pachetul majoritar, fara sa pierdem decizia legata de ce este de facut", a mentionat seful statului.

El a mai spus ca trebuie eficientizate regiile autonome prin retehnologizare si prin incetarea de a mai produce pagube.

"Retehnologizarea, ca sa o faci, iti trebuiesc credite.

Ca sa iei credite, trebuie sa fii o societate care probeaza ca poate sa-si plateasca inapoi creditul, deci trebuie sa se restructureze, sa devina convingatori ca prin retehnologizare devin profitabili - si asta trebuie sa se intample si la termocentrale, si la hidrocentrale, si la Caile Ferate, si in multe alte domenii, si la Huila, unde oricum nu mai putem da subventii decat pana in 2018, ajutoare de stat pentru inchidere de mine, dar nu mai putem subventiona productia, pentru ca este regula Uniunii Europene. Deci trebuie sa ne pozitionam, sa stim care este pozitia noastra ca partide fata de viitorul Romaniei", a mai spus seful statului. 

#traian basescu, # privatizare, # romgaz, # transgaz, # transelectrica, # privatizare producatori de energie , #stiri Traian Basescu