Basescu nu vrea sa promulge reducerea CAS pana nu discuta cu Guvernul

Joi, 10 Iulie 2014, ora 08:40
1249 citiri
Basescu nu vrea sa promulge reducerea CAS pana nu discuta cu Guvernul

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, pana cand Guvernul nu va indica surse convingatoare de compensare a deficitului si a anuntat ca va chema Executivul la consultari.

"In conditiile in care sunt adeptul reducerii fiscalitatii, am semne de intrebare asupra oportunitatii acestei masuri. Oportunitatea e legata de realizarea fondului de pensii. In momentul de fata avem un deficit in acest an de 12,5 miliarde de RON la fondul de pensii iar reducerea cu 5% a CAS pentru societati adauga la deficit inca 5-5,5 miliarde de lei deficit suplimentar, asta inseamna in total 18 miliarde de RON. (...) Mi-e greu sa imi imaginez cum va fi compensat acest deficit", a afirmat Basescu intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

In opinia sa, intentia Guvernului de a compensa aceste sume prin imbunatatirea colectarii de catre ANAF nu este sustenabila, dovada ca nici anul trecut nu s-a reusit acest lucru iar rectificarile bugetare s-au facut in minus si probabil si anul acesta vor fi la fel.

"Nu pot vedea de unde peste noapte se poate imbunatati colectarea. (...) Sursa propusa de Guvern fiind lipsita de credibilitate, eu cred ca Guvernul va trebui sa aplice alte masuri, care vor duce din nou la populatie, ca cele 34 de taxe introduse anul acesta", a spus presedintele, care considera ca tinta Executivului condus de Victor Ponta este de a creste de doua-trei ori taxa pe proprietate, ceea ce va lovi in mod deosebit in pensionari.

O alta ipoteza lansata de seful statului a fost ca Guvernul ar putea taia din fondurile pentru investitii, masura ce s-ar rasfrange negativ asupra numarului locurilor de munca.

"Sunt ingrijorat cu privire la efectul promulgarii legii si voi uza de articolul 86 pentru a invita Guvernul la consultari. (...) O pot face in probleme urgente sau de importanta deosebita. Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problema de importanta deosebita", a subliniat Basescu.

Potrivit sefului statului, aplicarea masurii de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar implica riscuri "foarte mari".

"Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea pana cand nu voi avea o discutie foarte serioasa cu Guvernul legata de modul in care se poate acoperi aceasta reducere a CAS-ului, care, repet, ar fi foarte buna pentru companii. Problema este daca nu punem in risc stabilitatea macroeconomica, stabilitatea fiscal-bugetara a tarii. Or, parerea mea este ca in lipsa unor masuri convingatoare, aceasta reducere de CAS pune sub risc stabilitatea fiscal bugetara a tarii si acordul cu FMI", a mai declarat Traian Basescu.

#traian basescu, #reducerea cas , #stiri Traian Basescu