Basescu "plange" dupa pietele arabe, uitate de 20 de ani

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 12:16
1304 citiri
Basescu "plange" dupa pietele arabe, uitate de 20 de ani

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Beirut, ca Romania va trebui sa gaseasca "politici mai inteligente pe plan economic" pentru a reduce dependenta exporturilor catre zona europeana si pentru a recuceri pietele arabe "uitate" timp de 20 de ani.

"Aici putem vorbi de regretul Romaniei, ca timp de 20 de ani am uitat de pietele tarilor arabe, am exportat totul spre UE si acum regretam pietele din Iran, Irak, Siria, Egipt, Liban, care erau pietele noastre traditionale", a declarat seful statului la o intalnire cu oamenii de afaceri libanezi, organizata la Camera de Comert din Beirut.

Seful statului a admis ca o alta problema este ca produsele pe care le exporta Romania inainte nu se mai fabrica in acest moment. "Politici mai inteligente trebuie gasite in urmatorii ani pentru a nu ramane dependenti de o singura piata. 70% din exporturile noastre merg spre UE si aproape nimic in Rusia", a mai aratat presedintele Basescu.

El le-a mai spus investitorilor libanezi ca Romania este o tara atractiva din punct de vedere economic, pentru ca economia romaneasca nu o sa fie serios afectata de criza. Seful statului a spus ca se asteapta o crestere negativa intre -1 si -4 si ca rata somajului nu va depasi 6%, spre deosebire de alte tari unde in aceasta perioada de criza somajul ar putea ajunge si la 20%.

Presedintele Traian Basescu le-a mai spus libanezilor ca in Romania exista 2 domenii economice care pot deveni o prioritate: industria alimentara si turismul. El le-a recomandat celor prezenti ca, daca vin in Romania, sa investeasca in imobiliare si in constructii pentru ca preturile proprietatilor si ale materialelor de constructii au scazut.

Un alt domeniu atractiv este industria alimentara ecologica, pentru ca Romania are importante suprafete de terenuri ecologice. Seful statului a precizat insa ca in domeniul imobiliar legislatia privind achizitionarea terenurilor nu se va schimba.

El a raspuns astfel unei intrebari a unui cetatean libanez, care se plangea ca in Romania strainii au dificultati in a intra pe piata imobiliara din cauza restrictiilor legislatiei.

"Guvernul si autoritatie locale sunt acuzate de a fi extrem de generoase in a concesiona si vinde terenuri care initial erau spatii verzi. Nu ne putem astepta la o relaxare legislativa privind folosirea terenurilor pentru constructii. Politicile vor fi din ce in ce mai restrictive, in special in jurul oraselor", a declarat el.

Alti investitori s-au aratat nemultumiti ca Romania nu mai exporta animale vii. Ei au spus ca, in acest moment, cumpara animale din Brazilia pentru ca cele din UE sunt mai scumpe.

Basescu a raspuns ca subventii pentru crescatorii de animale au inceput sa se dea in Romania abia din 2008 si ca declinul acestui tip de export are drept cauza faptul ca in acest moment piata zootehnica este dominata "de indivizi" (mici producatori).

Un alt investitor a spus ca romanii si libanezii pot coopera in pietele din Orientul Mijlociu, de care ambele tari sunt interesate. Basescu a declarat ca o solutie adecvata ar fi firmele mixte romano-libaneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arabi, #basescu, #comert, #export, #import, #piata , #stiri Traian Basescu