Basescu: Pretul gazelor se va liberaliza pentru populatie din 2013

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 00:55
1439 citiri
Basescu: Pretul gazelor se va liberaliza pentru populatie din 2013

Presedintele Traian Basescu a afirmat marti ca pretul gazelor se va liberaliza in primul rand pentru industrie si abia din 2013 pentru populatie, dar "categoriile vulnerabile" vor fi protejate, informeaza Newsin.

"In primul rand, pana in 2012, nu se pune problema ca populatia sa aiba gaze la pretul pietei. Probabil vor fi indexari legate de inflatie, dar nu se mai poate merge cum a fost pana anul acesta. Au fost parti intregi din industrie care au primit gaze la pretul de 160 - 180 de dolari mia de metri cubi, cand pretul pe piata libera este 400 de dolari mia de metri cubi. De fapt, ce facem? Subventionam ineficienta. Si companiile de gaz au dreptul sa castige, pentru ca si ele au nevoie sa se retehnologizeze, sa se modernizeze.

Spui cu usurinta: 'lasa ca e gazul nostru, sa i-l dam mai ieftin si uzinei nu stiu care!' I-l dai mai ieftin, dar ai luat exact din banii prin care compania de gaze trebuia sa se modernizeze. Nu mai are bani de dezvoltare si va ajunge sa vanda populatiei tot mai scump, vor aparea accidentele, si atunci o sa-ti para rau ca ai risipit o perioada", a spus presedintele.

Basescu a insistat ca, intr-o prima etapa, pretul la gaze trebuie liberalizat pentru industrie. "Daca va veti uita in concluziile Consiliului European de saptamana trecuta, exact la articolul care vorbeste despre liberalizarea pietei energetice in UE, este o interventie a mea, in care am spus: 'cu exceptia categoriilor vulnerabile'.

Acelasi lucru l-am facut acum. Da, liberalizam pretul la gaze. Nu incepem cu populatia. Incepem din 2013 la populatie, dar dupa ce determinam toate categoriile vulnerabile, carora, pentru ca avem gaz - se extrage din pamantul asta, si jumatate din productia de gaz inca este la o companie de stat romaneasca - furnizam gaze la un pret convenabil, subventionat", a afirmat presedintele.

In cadrul interviului, seful statului a respins faptul ca exista unele impuneri ori conditionalitati venite de la FMI, inclusiv in privinta liberalizarii pretului gazelor, punctand ca este vorba de fapt de un program al Guvernului, preluat de Fond. "Temele, continutul acordului cu Fondul a fost stabilit de Guvern, inainte (...) Cand a venit Fondul ne-a gasit cu lectiile facute", a afirmat presedintele.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pretul gazelor, #liberalizarea pretului la gaze, #piata de energia, #sector energetic, #basescu , #stiri Traian Basescu