Basescu: Prioritatile agriculturii sunt extinderea irigatiilor si sistemul de depozitare a productiei

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 09:29
967 citiri
Basescu: Prioritatile agriculturii sunt extinderea irigatiilor si sistemul de depozitare a productiei

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la o intalnire cu autoritatile locale si fermierii din judetul Calarasi, ca refacerea si extinderea sistemului de irigatii si crearea unei retele de depozitare a productiei sunt, in opinia sa, prioritatile zero in domeniul agricuturii romanesti.

"Vedem toti in hypermarketuri si acum - eu am fost duminica intr-un hypermarket cu listuta de cumparaturi, si chiar si acum am vazut pepene din Turcia si din Siria, iar la Dabuleni stau pe marginea drumului, sau la Braila sau unde vreti dumneavoastra. Aceeasi poveste cu merele, cu fructele, cu legumele in general. Aceasta inseamna ca dincolo de problema comasarii pe care o avem si care ne va lua timp, avem o alta mare problema care inseamna un sistem de depozitare si distributie .

Daca imi permiteti, fara sa-mi arog stiinta agricola, dar daca imi permiteti sa emit un punct de vedere, repet, de la un om care nu se pricepe, cred ca in urmatorii ani efortul nostru trebuie dirijat pe doua directii: extinderea irigatiilor si sistem de depozitare si distributie", spus Basescu, citat intr-un comunicat al Presedintiei.

Presedintele a mai spus ca, probabil, dirijarea resurselor care vin din bugetul de stat catre crearea unei retele de depozitare a productiei agricole - legume, fructe - si extinderea irigatiilor sunt prioritatile zero pe care le avem in acest moment.

El s-a referit si la problema absorbtiei fondurilor europene. "Guvernul, in negocierea cu Fondul Monetar International, pentru anul acesta si-a ridicat plafonul de garantii pe care il poate acorda cu 400 de milioane de euro, destinati strict constituirii componentei autohtone pentru activitati legate de productie, fie ca este vorba de credite pentru intreprinderi mici si mijlocii in mediu rural sau pentru orice alte programe care vizeaza dezvoltare economica", a spus Basescu.

Basescu a spus ca banii europeni nu reprezinta rezolvarea in totalitate a problemelor agriculturii romanesti .

Basescu a precizat ca ar trebui promovata asocierea producatorilor, care sa aiba astfel acces la cat mai multe facilitati.

"Ar fi extraordinar de bine daca s-ar gasi formule ca valorificarea productiei sa se faca preponderent in mediu rural. Acolo sa fie amplasate liniile de productie, care valorifca productia agricola. Fie ca vorbim de productie horticola, viticola, zootehnica, dar satul ar trebui sa intre intr-un mic proces de industrializare, pe industria alimentara, pentru ca daca satul va ramane continuu acelasi exportator de productie agricola catre oras, va ramane sarac", a spus presedintele.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricola, #agricultura, #irigatii, #prioritati, #productie , #stiri Traian Basescu