Basescu promulga OUG 50, daca va fi echilibrata

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 23:57
1245 citiri
Basescu promulga OUG 50, daca va fi echilibrata

Presedintele Traian Basescu spune ca va promulga rapid Legea privind OUG 50 vizand creditele populatiei daca va iesi din Parlament respectand un echilibru in ce priveste relatia intre banci si clienti iar BNR, iar ANPC sa nu mai aiba atribute in a sista produsele neperformante ale bancilor,conform Newsin.

Seful statului a precizat ca duminica, la Cotroceni, s-au transat trei probleme pe care Fondul Monetar International si Guvernul nu ajunsesera la o intelegere: Ordonanta de Urgenta 50, arieratele din sanatate versus subventii la agricultura si spatiul fiscal pentru investitii.

"La sosirea delegatiei Fondului se vorbea de anularea, abrogarea OUG 50, lucru pe care Guvernul nu l-a acceptat, lucru pe care nici eu nu l-am acceptat insa a trebuit sa recunoastem exagerarile din ordonanta, adica ANPC nu putea sa mearga sa inchida banci, asta e treaba Bancii Nationale", s-a referit Traian Basescu la Ordonanta Guvernului privind creditele acordate populatiei, act normativ de care, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, conditiona acordarea celei de-a saptea transe de imprumut.

Seful statului a subliniat ca in discutia de duminica i-a informat pe oficialii FMI ca statul roman nu doreste anularea OUG 50, ci o ajustare a ei in Parlament in asa fel incat nici bancile sa nu-si recupereze din creditele neperformante "pe spinarea celor care au credite" si, in acelasi timp, nici cei care au credite sa nu profite de o situatie creata public si sa astepte sa le plateasca altcineva datoriile.

"Deci nu mai avem Bancorex ca pe vremuri in care puteam lua bani si sa nu-i mai dam inapoi, cine a luat bani trebuie sa plateasca, iar noi ca stat avem obligatia sa avem grija ca oamenii sa nu fie neindreptatiti de atitudinea bancilor", a spus Basescu.

El a aratat ca in legea finala ANPC va fi o autoritate care vegheaza la corecta relatie intre banca si beneficiarul de credite, in timp ce BNR poate suspenda produse ale bancilor.

"BNR este cea care poate primi punctele de vedere ale ANPC si poate lua masurile care se impun. Ce calificare are Agentia pentru Protectia Consumatorului? Punctul meu de vedere, si a fost insusit si de Fond si de Guvern, ANPC isi limiteaza activitatea in a sustine consumatorii, dar nu poate actiona pe banci, acest lucru in face BNR", a explicat Traian Basescu.

In plus, seful statului a aratat ca problema aplicarii retroactive a actului normativ este falsa, actul aplicandu-se creditelor in derulare pentru viitor.

"Ea trebuie sa se aplice pentru ca este o falsa impresie ca ar fi o actiune retroactiva a acestei ordonante. Ea nu actioneaza pentru perioada in care a trecut ci in derularea creditului actioneaza in continuare, pentru viitor. Deci este o falsa abordare ca ea ar afecta contracte deja existente, ea vegheaza la derularea contractelor, si a celor vechi, si a celor noi, in continuare, deci nu actioneaza pentru trecut", a explicat seful statului.

Basescu a trasat liniile mari de care Parlamentul trebuie sa tina cont atunci cand voteaza legea, conditii esentiale pentru ca seful statului sa promulge legea: in primul rand atributul de a stopa unele produse ale bancilor va trebui sa revina BNR, iar in ceea ce priveste relatia client-banca, ordonanta trebuie sa garanteze un caracter echilibrat.

"Trebuie sa avem grija ca bancile sa nu profite de contractele vulnerabile pe care le au cetatenii in momentul de fata si sa incerce sa-si scoata din pierderile pe creditele neperformante pe spinarea clientilor. In acelati timp este foarte clar ca nici clientii nu pot spune acum pentru ca este criza nu mai am obligatii fata de banci", a explicat Basescu, aratand ca daca aceste conditii vor fi indeplinite, el va promulga legea foarte repede.

"Nu avem termen stabilit cu FMI cand sa vina legea la promulgare, cand sa fie promulgata. Eu va asigur ca, daca indeplineste cele doua conditii, o promulg imediat. Este unul dintre subiectele pe care il voi discuta maine cu partidele care au inteles sa vina la o discutie legata de probleme prioritare", a spus el.

Basescu a subliniat ca insista pentru ca legea sa fie echilibrata deoarece, pe de alta parte, bancile s-au achitat de angajamentul de a nu-si muta capitalul din Romania pe timp de criza.

"De aceea am intervenit pentru o solutie solomonica, nici cea dorita de Fond: , nici cea in care sa punem semne de intrebare asupra seriozitatii noastre in relatie cu sistemul bancar. Am gasit o solutie de echilibru intre interesele bancilor, ale beneficiarilor de credite si o solutie in interesul Romaniei, sa nu avem derapaje in sitemul bancar", a conchis el.

"Cand vine legea, daca va respecta echilibrul o promulg, daca nu o trimit inapoi la Parlament. Important a fost ca Guvernul a obtinut de la Fond neanularea ordonantei 50 in negocieri, si Fondul si UE, de la UE am primit un avertisment. Important este sa lamurim continutul si intentia acestei legi la Bruxelles", a mai spus seful statului.

El a subliniat ca "e mai important sa fii intr-un acord cu Fondul decat sa iei bani de la Fond", si s-a aratat deranjat de intrebarea moderatorului care a pus problema daca telespectatorii cu credite nu si-ar putea simti interesele tradate pentru ca statul alege varianta convenabila pentru a ramane in acord cu Fondul.

"Deja intram in tipul de speculatii...adica intrebarea dvs. spune cam asa, ", a spus Basescu iritat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte, #traian basescu, #credite, #OUG 50, #FMI, #ANPC , #stiri Traian Basescu