Basescu: Raportul MCV va avea si parti bune, si parti rele

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 16:20
1477 citiri
Basescu: Raportul MCV va avea si parti bune, si parti rele

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va avea si parti bune, referitoare la activitatea ICCJ, DNA si DIICOT, dar si parti rele, din cauza respingerii de catre Parlament a unor cereri de incepere a urmarii penale care ii vizau pe unii alesi.

"Raportul MCV va fi si bun, si rau. Va fi bun din punct de vedere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al DNA si al DIICOT. Nu va putea sa nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat nu numai in martea neagra, dar si in foarte multe respingeri de urmarire a unor membri ai Parlamentului (...), ceea ce ne va duce la o remarca de genul "lipsa de vointa politica". Si aici va trebui, diplomatic, sa convingem ca aceasta eticheta de lipsa de vointa politica nu trebuie sa mai apara in raport, a afirmat seful statului, luni, la B1TV.

Parlamentul sa renunte la legea amnistiei

De asemenea, Traian Basescu a precizat ca, in opinia sa, Parlamentul trebuie sa renunte la legea amnistiei.

"Vreau sa punem punct acelei legi a amnistiei si gratierii. Sa o uitam in sertarele Parlamentului sau sa fie votata si respinsa, cum ar fi trebuit sa se intample in ultima sesiune", a precizat presedintele.

Cu privire la functionarea justitiei, presedintele a calificat schimbarea anuala a presedintelui CSM drept "o lacuna a legii".

"Este legea de asa natura, ea obliga la schimbarea sefilor CSM in fiecare an. Cred ca este o lacuna a legii. Intr-un an ce poate sa faca un presedinte (al CSM - n.r.) ca si politica a justitiei? Este clar ca nu toti oamenii sunt de acelasi calibru in CSM sau cu acelasi nivel de credibilitate in opinia publica. Vine randul schimbarii. N-as spune ca sunt ingrijorat ca alegerile de astazi vor schimba un trend in justitie, pentru ca de fapt oamenii cheie in justitie sunt presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general, procuror-sef DNA, DIICOT. Aici sunt cheile justitiei. Sigur, CSM-ul este cel care administreaza justitia", a apreciat seful statului.

#amnistie Basescu, #raport MCV Romania, #Mecanism Cooperare i Verificare , #stiri Traian Basescu