Basescu: reducem salariile ca sa obtinem crestere economica

Luni, 10 Mai 2010, ora 09:01
1316 citiri
Basescu: reducem salariile ca sa obtinem crestere economica

Presedintele Traian Basescu a apreciat ca, prin aplicarea planului care vizeaza reducerea salariilor, a pensiilor si concedieri in sistemul bugetar, Romania va trece pe crestere economica, in timp ce planul de crestere a TVA si a cotei unice ar fi condus la contractarea unor noi imprumuturi, precizeaza NewsIn.

"Nu pot sa dau garantii. Ceea ce cred insa este ca, daca aplicam acest program, Romania trece pe crestere economica, nu va mai avea crestere negativa", a declarat duminica Basescu.

Basescu a apreciat ca planul privind cresterea TVA si a cotei unice ar fi insemnat franarea dezvoltarii economice si angajarea de noi credite care sa finanteze "ineficienta aparatului de stat" si "sistemul exagerat de protectie sociala".

In ceea ce priveste criticile sindicatelor, potrivit carora planul propus in urma negocierilor cu FMI afecteaza doar persoanele fizice, nu si pe cele juridice, seful statului a spus ca patronatele au "platit" deja printr-o restructurare "consistenta", in 2009.

"Nu este corect, ei au platit deja costul. Ce cost sa mai punem pe spatele societatilor (comerciale n.r.) ca sa crestem veniturile la bugetul de stat?", a spus el.

Pe de alta parte, a argumentat presedintele, nu exista garantii ca o majorare a taxelor impuse firmelor va duce automat si la cresterea veniturilor bugetare.

Basescu a declarat joi ca, in discutiile cu FMI, o varianta luata in calcul au fost "varianta neincrederii", care viza cresterea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%, astfel incat Romania sa se incadreze intr-un deficit de 6, 7 sau chiar 8% din PIB.

A doua varianta, denumita de presedinte "varianta increderii", este ca Guvernul sa continue programul de "restructurare masiva" a cheltuielilor. Basescu a precizat ca, in memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe aceasta ultima varianta.

#basescu, #salarii, #crestere, #economica , #stiri Traian Basescu