Basescu: Reorganizarea teritoriala ajuta la dezvoltarea infrastructurii

Marti, 21 Iunie 2011, ora 23:02
1273 citiri
Basescu: Reorganizarea teritoriala ajuta la dezvoltarea infrastructurii

Reorganizarea teritoriala a Romaniei ar ajuta la dezvoltarea proiectelor de infrastructura judeteana care ar pute fi conectata mai usor la retelele de la nvel national, potrivit presedintelui Traian Basescu, anunta NewsIn.

 

Seful statului a afirmat ca o mare parte a fondurilor europene accesate vizeaza proiecte de mici dimensiuni, in detrimentul ponderii proiectelor regionale, aceasta situatie fiind determinata de existenta unor judete de dimensiuni mici.

"In momentul de fata, cea mai mare parte a banilor pe care-i cheltuie ministerele Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Turismului si Mediului pe programe adresate mediului rural se duc in drumuri comunale, apa curenta si canalizare", a constatat Basescu.

El considera ca actuala situatie scade capacitatea de interconectare a retelelor judetene cu cele europene, dand exemplul coridorului IV paneuropean.

Desi au fost scoase la licitatie mai multe tronsoane, proiectele nu includ realizarea acelor capilare prin care retelele de drumuri judetene sunt conectate cu autostrazile.

"Drumurile judetene sunt infrastructurile vitale pentru a putea sa alimentezi traficul sau sa-l scoti de pe viitoarele autostrazi.

Acesta ar fi un alt avantaj, posibilitatea de a se crea proiecte regionale", a exemplificat presedintele. Acesta a sustinut ca problema realizarii si eficientei proiectelor de amploare ar fi trebuit sa intereseze toate fortele politice, nu doar pe cele din coalitia de guvernamant.

"Regret ca nu am gasit o formula de dialog cu USL pentru ca reorganizarea administrativa nu este doar o problema a partidului de guvernamant, este o problema de mare interes pentru fiecare cetatean.

Fiecare vrea sa fie mai putina dependenta de guvern, fiecare comunitate vrea sa faca mai multe proiecte importante cu bani europeni, nu proiecte mici", a comentat Basescu, referindu-se la modul in care au decurs consultarile de la Cotroceni pe tema reorganizarii teritorial-administrative. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reorganizare teritoriala, #infrastructura, #traian basescu , #stiri Traian Basescu