Basescu: Romania a aderat la "Pactul euro plus"

Vineri, 25 Martie 2011, ora 16:17
2144 citiri
Basescu: Romania a aderat la "Pactul euro plus"

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri ca Romania a aderat la "Pactul euro plus", ai carui piloni vizeaza stimularea competitivitatii si sporirea sustenabilitatii finantelor publice, explicand ca aceste obiective confirma corectitudinea politicilor adoptate de Guvernul roman in 2010, potrivit NewsIn.

"Pana la acest Consiliu, se numea Pactul pentru competitivitate. Pentru ca, de la lansare pana astazi, au fost state din afara zonei euro care au dorit sa devina parte a Pactului de competitivitate, s-a adoptat denumirea de <<Pactul pentru euro plus>>, deci nu este rezervat doar statelor din zona euro, ci pot adera si state din afara care se pregatesc sa devina membre ale zonei euro", a explicat seful statului, precizand ca la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului European de primavara au existat sase state UE din afara zonei euro care au aderat la Pact, printre care si Romania.

Basescu a prezentat pe scurt cei patru piloni ai pactului, concentrandu-se pe problematica privind stimularea competivititatii.

"Ne putem usor imagina ca cerintele din interiorul acestui pilon al pactului sunt si obiective ale Guvernului Romaniei", a precizat presedintele, cand ca exemplu costul muncii in acord cu productivitatea.

"Este un efort pe care Guvernul deja l-a facut in 2010, sa armonizeze costul muncii cu productivitatea, ca urmare a imbalansurilor (sic!) din 2007-2008. Romania nu avea de ce sa refuzeze participarea la un astfel de obiectiv", a mai adaugat Basescu, vorbind si despre obiective ca reducerea birocratiei, imbunatatirea educatiei si domeniul cercetarii.

Al doilea pilon, vizand stimularea atragerii fortei de munca, se potriveste obiectivelor Romaniei, concretizate prin noul Cod al Muncii, prin incadrarea in "conceptul de flexisecuritate", a mai spus Basescu, vorbind si despre reducerea evaziunii fiscale si a muncii la negru.

Ultimii doi piloni, privind sporirea sustenabilitatii finantelor publice si consolidarea stabilitatii financiare, sunt de asemenea obiective principale ale Guvernului de la Bucuresti, a precizat seful statului.

"Trebuie sa observ ca ceea ce in Romania noi am facut in 2010 sunt obiective ale Pactului euro plus. Cred ca acest pact nu a facut decat sa dea o confirmare ca nu s-a gresit in abordarea politicilor Guvernului Romaniei, e adevarat, in perioada de criza, dar au fost masuri care astazi, cel putin din punct de vedere al legislatiei adoptate, ne aseaza perfect pe obiectivele Pactului euro plus. Nu vreau sa spun in avangarda,

Doamne fereste, desi sunt foarte multe state in care, spre exemplu, numai ieri ati vazut ca sunt guverne care cad pentru ca intentioneaza sa adopte masuri pe care Guvernul Romaniei le-a adoptat in 2010", a conchis Basescu, referindu-se la guvernul portughez.

#basescu, #romania, #pact euro , #stiri Traian Basescu