Basescu: Romania nu are nevoie de imprumuturi de la organizatiile financiare internationale

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 09:57
1298 citiri
Basescu: Romania nu are nevoie de imprumuturi de la organizatiile financiare internationale

Romania nu are nevoie de bani de la organizatiile financiare internationale, intrucat rezerva valutara a tarii este cea mai mare din istoria sa postbelica, a declarat, ieri seara, la o emisiune televizata, presedintele Traian Basescu.

"Nu avem nevoie (de imprumuturi - n.r.) pentru ca rezerva noastra in momentul de fata este cea mai mare, probabil, din istoria postbelica a Romaniei. Avem 27 miliarde euro in rezerva, plus 100 de tone de aur", a tinut sa precizeze seful statului.

Basescu a adaugat ca rezerva statului nu este pentru consum public. "Aceasta rezerva se utilizeaza strict in situatii de criza sau in interventii pe piata bancara", a subliniat el.

Datoria externa a statului roman este de 11 miliarde de euro, restul de pana la 60 de miliarde, care reprezinta totalul datoriei externe a Romaniei, fiind datorii private, a spus Basescu.

"Bancile sunt institutii in care actionarul majoritar este reprezentat de o mare banca din Europa. Banca-mama a pompat, de exemplu, in banca din Romania 3-5 miliarde de euro, bani pe care banca din Romania i-a imprumutat. Asta e o datorie privata, care n-are nimic cu statul", a explicat seful statului.

El a recunoscut ca firmele private au datorii, dupa cum si populatia are datorii in valoare de 14 miliarde de euro. "Asta intra in datoria privata. Nu statul ramburseaza aceste credite", a afirmat Basescu.

Presedintele a spus ca a discutat cu bancherii romani si straini pentru ca dobanzile sa ajunga la "un nivel rezonabil". "Sunt peste 530.000 de romani care au credite de peste 10.000 de euro, or acest lucru preocupa foarte mult", a precizat Basescu.

Referindu-se la actuala criza mondiala, el a spus ca efectele ei au fost "exagerate". In acelasi timp, a tinut sa remarce ca acest fenomen poate deveni si foarte periculos. "Noi nu am fost in situatia in care au fost multe guverne (straine - n.r.). Nu am fost in situatia sa luam bani din trezorerie si sa-i dam bancilor sa nu dea faliment. Criza financiara nu are o motivatie interna. Ea vine prin efect, pentru ca bancile din Romania lucreaza in sistemul global", a aratat Traian Basescu.