Basescu: Romania nu va ramane in afara South Stream

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 11:02
1797 citiri
Basescu: Romania nu va ramane in afara South Stream

Romania nu va ramane in afara South Stream daca acest proiect va fi realizat vreodata, a declarat joi presedintele Traian Basescu, adaugand ca tara noastra are abilitatea, stiinta si interesul ca proiectul sa nu ocoleasca Romania, potrivit NewsIn.

Presedintele a declarat, la postul public de radio, ca atunci cand celelalte state implicate in proiectul Nabucco au semnat pentru a participa si la proiectul concurent, South Stream, "marii analisti si cunoscatori se dadeau cu capul de pereti" in studiourile televiziunilor, acuzandu-l ca a lasat Romania in afara coridoarelor energetice.

"Eu pot sa le spun celor care se dadeau cu capul de pereti prin studiouri aratand cum ramasese Romania in afara coridoarelor energetice ca, daca vreodata se va face South Stream, Romania nu va fi in afara South Stream. Avem si abilitate si stiinta si interese si ce pune pe masa pentru ca South Stream sa nu fie un proiect care sa ne ocoleasca", a afirmat seful statului.

Basescu a argumentat ca participarea Romaniei si la South Stream ar fi fost "un act de inconsecventa".

"Pana la urma, pozitia noastra, pozitia americana si Bruxelles-ul au readus Nabucco in actualitate. V-as putea spune ca, la Consiliul European din iarna, Nabucco fusese scos de pe agenda prioritatilor Comisiei Europene, iar pozitia Romaniei a blocat scoaterea Nabucco de pe lista de prioritati. Mai mult decat atat, am obtinut si finantare de la Comisie pentru Nabucco", a declarat Basescu.

Proiectul Nabucco - initiat pentru reducerea dependentei UE de gazul rusesc - este in concurenta cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de rusii de la Gazprom si italienii de la ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagra. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #nabucco, #proiect, #south, #stream , #stiri Traian Basescu