Basescu: Romania trecea mai usor de criza daca investea in agricultura

Vineri, 07 August 2009, ora 16:40
2671 citiri
Basescu: Romania trecea mai usor de criza daca investea in agricultura

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in judetul Arad, ca Romania ar fi putut trece mai usor peste criza economica, daca in ultimii 20 de ani ar fi avut grija de agricultura si nu s-ar fi axat pe o politica de consum.

Seful statului, care a participat la un seminar pe problemele horticultorilor in localitatea aradeana Araneag, a spus ca Romania are un potential agricol evaluat pentru a asigura hrana pentru peste 80 de milioane de persoane, dar importa 70 la suta din alimente.

"Din pacate, cifrele anului trecut ne arata ca noi, numai 20 de milioane de romani, am importat 70 la suta din mancarea pe care am consumat-o. Acest adevar este, probabil, semnalul cel mai puternic ca trebuie sa ne reorientam politicile", a spus Basescu. Presedintele a afirmat ca politica bazata pe consum nu este buna si ca Romania trebuie sa investeasca in productia agricola.

"Ati vazut ce inseamna dezvoltarea bazata pe consum. S-au aruncat banii pentru stimularea consumului si, la prima adiere de vant, Romania a intrat in dificultate din cauza crizei economice.

Romania ar fi trecut mult mai usor de criza daca, in ultimii 20 de ani, ar fi avut grija de agricultura si daca, in ultimii patru ani, nu batjocorea banii, dandu-i pe consum, in loc sa ii puna in investitii care sa genereze crestere economica, indiferent de situatia la nivel global", a mentionat el.

Basescu a adaugat ca impactul crizei economice asupra tarii ar fi fost mult mai mic daca sistemele de irigatii ar fi fost in functiune pe suprafete mari, "daca ar fi existat un sistem de stimulare a investitiilor in agricultura" si daca industria alimentara ar fi fost capabila sa valorifice productia agricola.

"Avem nevoie de o strategie pe termen lung pentru valorificarea potentialului agricol. Exemplul de la Arad este solutia ca mediul rural sa isi dobandeasca dezvoltarea si solutia ca fermele mici sa devina performante. Este dovada eficientei asocierii micilor fermieri, iar pentru zona de deal din Romania poate fi un model", a afirmat presedintele.

Seful statului a declarat ca in bugetul pe anul viitor agriculturii trebuie sa i se acorde o mai mare atentie si ca se va dedica personal pentru punerea in valoarea a agriculturii si a turismului.

El a mai cerut celor responsabili sa gaseasca mecanisme prin care banii europeni sa fie accesati foarte rapid, iar valorificarea productiei agricole sa aiba loc in mediul rural, prin mutarea intreprinderilor mici si mijlocii procesatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #basescu, #consum, #criza , #stiri Traian Basescu